Istrijani muku muče s galebovima, ali i

Pred nama je nova turistička sezona, a stari problem i dalje vreba. Galebovi u Rovinju i dalje otimaju hranu iz ruku, grabe s tanjura, ali ulaze iu sobe. Zamjenom njihovih jaja pokušava im se stati na kraj. Više za Dnevnik Nove TV doznaje reporterka Lina Dollar.

GalerijaProblemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 3 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 4 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 1 +5Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 2


Svaki u svom položaju, pažljivo tražite žrtvu. Kada ga lociraju, počinju napadati i boriti se za hranu. Jedna od žrtava rovinjskih galebova je i dođi iz Njemačke. Uz lijepe uspomene iz Istre nosi i bliski susret sa simbolom Mediterana.

Slovenski vikend u Biogradu - 3Slovenski vikend u Biogradu postao tradicija za mnoge turiste: “Rakija spaja ljude”Zurab PololikašviliGlavni tajnik Svjetske turističke organizacije posjetio Dalmaciju: “Definitivno moramo dodatno promovirati Hrvatsku”

Ja sam u šoku. Došao je i hop, ali ja mu nisam dala“, kazala je.

Njoj je možda prvi, no Margaret Novak Cvek, koja je turistički vodič, kaže, nagledala se tih scena. Sada obavezno, uz pojačanje tko je zaštitnica Rovinja, postoji i upozorenje na galebove. “Ako imate bilo što u ruci onda ovi galebi koji su gore, jako lijepo im čope i odu”.

Konobar Prije Antolović kaže kako ulijeću u hotelske sobe ujutro, otvaraju sve pred sobom, a dodaje, spriječiti ih ne može nitko, pa ni da sa stola restorana pokupe bilo što jestivo.

“Oni su već toliko profesionalni u krađi hrane da slijeću na stol, kradu ribu, lignje i sl. sa stolova je normalno za nas, a uzimaju ljudima sve iz ruke”, objašnjava.

Stručnjaci tvrde – nije dobro rušiti gnijezda, uzimati ili razbijati jaja, nego, kako bi se odselili i vratili u svoja prirodna staništa, jaja im treba zamijeniti. Umjesto njihove lažne. I sad je to vrijeme. Ove godine u nekoliko istarskih gradova postavit će se nešto manje od 2500 lažnih jaja.

“Oni nakon nekog vremena, obično nakon 2 – 3 godine pošto nema podmlatka u tim gnijezdima napuštaju ta gnijezda”, objasnio je veterinar Branko Jurić.

A opasnost u Istri ne prijeti samo iz zraka. Divljim svinjamakoliko god im se raznim akcijama i programima broj pokušava smanjiti, nije lako stati na kraj jer se uvijek vraćaju u svoje stanište koje je tamo gdje su donijele mlade. I to, vrlo često, u naselju među ljudima.

“Bilo je problema na pojedinim područjima, ali sada, ako govorimo o Istri, to je na cijelom području Istre. Nema više mjesta gdje se oni samo ne pojavljuju, nego se i trajno naseljavaju”, zaključuje predsjednik lovačkog saveza. Gracijano Previše.

Jer, hrana im je tu, napominje nam ovaj lovac, na pladnju. I zašto bi se odrekle.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr