Raznoliki timovi – uspješnija poduzeća i bolja istraživanja

To da su timovi u kojima su zastupljene žene uspješniji danas više i nije neka novost – velik je broj istraživanja koja pokazuju prednosti takvih timova. Od toga da su tvrtke s većim brojem žena na menadžerskim pozicijama i do 25% profitabilnije od onih s pretežno muškim vodstvom, do toga da su uspješniji startupi koji među svojim osnivačima imaju bar jednu ženu, u usporedbi s onima gdje su osnivači isključivo muškarci. I dok u industriji raste broj žena u ukupnom udjelu vodećih pozicija, isto se tek treba dogoditi u istraživačkim institucijama, pogotovo u STEM području.

Naime, iako žene čine 52% europskog stanovništva i većinu visokoškolskih studenata u EU-u, tek je svaka druga od pet znanstvenika i inženjera – žena. Zato je Europska komisija predala jačanju sudjelovanja žena i djevojaka u STEM studijima, a ravnopravnost spolova u istraživanju i inovacijama jedan je od prioriteta Europskog istraživačkog prostora (ERA).

Prvi plan ravnopravnosti spolova Sveučilišta u Zagrebu donesen na FER-u

Važno je da istraživačke organizacije osvijeste, osnažuju i rade na ravnopravnosti spolova, a dobar primjer dolazi upravo s FER-a gdje su jučer, povodom Dana djevojaka u ICT-u, prezentirani rezultati Plan ravnopravnosti spolova Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Rezultate dvogodišnjeg projekta i plan predstavila je voditeljica projekta, izvanredna profesorica Anamari Nakić, a plan je izrađen u okviru projekta „Čeljust: Povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova” s ciljem da se istraživačke organizacije učine rodno ravnopravnijima, povećanjem broja znanstvenika u STEM području i poboljšanjem njihovih mogućnosti za karijeru.

Anamari Nakić

Tijekom navedenog dvogodišnjeg projekta Obzor 2020, organizirane su brojne aktivnosti: radionice u suradnji s poslovnom i akademskom zajednicom, radionice programiranja za učenike, pokrenut je podcast Ženska glumačka postava za buduće studente te je izrađena publikacija o prvim znanstvenicima na FER-u, a sve aktivnosti mogu se pogledati u kratkom video.

Radi se o prvom takvom planu donesenom na Sveučilištu u Zagrebu, a koji je poslužio kao primjer ne samo drugim istraživačkim organizacijama već je istaknut i kao dobar primjer od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Važnije od toga, predstavlja niz stvarnih inicijativa i bitnih koraka s ciljem osnaživanja žena i povećanja njihovih karijernih prilika. Raznolikost pridonosi kolektivnoj inteligenciji i kreativnosti istraživačke skupine, a prisutnost žena u istraživačkim timovima povećava vjerojatnost da će tim istraživačima doći do novih ideja i perspektiva.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr