Svojim posebno prilagođenim kombijem omogućili su prijevoz i osobe koje 20 godina nisu mogle napustiti mjesto gdje žive

Udruga UPIT treću godinu zaredom nudi uslugu međumjesnog prijevoza osoba s invaliditetom na području Osječko-baranjske županije.

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) je organizacija civilnog društva koja više od 15 godina okuplja osobe s invaliditetom te kontinuirano pruža usluge i provodi brojne aktivnosti kojima osigurava ostvarivanje i zaštitu njihovih temeljnih prava te podiže razinu kvalitete života svojih članova, ali i ostalih osoba s invaliditetom.

Aktivnosti UPIT-a usmjerene su na afirmaciju i uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, na podizanje razine svijesti o mogućnostima osoba s invaliditetom te na testiranje diskriminacije i poboljšanje uvjeta školovanja, rada, liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije svih osoba s invaliditetom s područja Osječko-baranjske. županije, ali i šire.

Trenutno imaju 38 zaposlenih s ponosom ističu da im je godišnji budžet veći od budžeta nekih općina. Udruga već treću godinu provodi pilot projekt UpiT2Go čija je osnovna aktivnost usluga međumjesnog prijevoza osoba s invaliditetom na području Osječko-baranjske županije. Zapravo, radi se o trogodišnjem programu koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Njegova vrijednost, za sve tri godine iznosila je 59.725,25 eura. Ovim sredstvima financirani su troškovi održavanja, registracije, osiguranja vozila, goriva, troškovi plaćanja vozača, dispečerice i administracije, odnosno svi troškovi, osim samog vozila kojim se obavlja djelatnost. Vozilo je udruga kupila prikupljanjem raznih donacija.

“Tijekom ove tri godine vozilo je prešlo 75.000 kilometara, a koristilo ga je 65 osoba s težim tjelesnim invaliditetom u neformalne svrhe – za odlazak u kupovinu, na izlet, u posjet prijatelju ili obitelji, na pregled u zdravstvenu ustanovu, na utakmicu, u kino , kazalište i sl.”, ističu iz UPIT-a i dodaju kako činjenica koliki broj korisnika ima i koliko kilometara je kombi prošao, opravdava potrebu ove usluge.

Napominju da udruga ne može sama na sebe preuzeti obavezu prijevoza svih osoba s invaliditetom, ali imaju model, znaju kako se to radi i organizira, pa mogu postati partner bilo kome tko osim njih želi pružati ovu socijalnu uslugu.

“Tijekom provedbe usluge pružili smo korisnicima koji i 20 godina nisu napustili mjesto u kojem žive. Ne zato što nisu željeli nego nisu imali kako. Smatramo da bi lokalna samouprava s udrugama koje postoje na njihovom području trebala organizirati prijevoz koji ne bi bio samo na dispoziciji osoba s invaliditetom nego npr. članovima sportskih ili kulturno umjetničkih društava, pa i djece s invaliditetom koju treba voziti u školu. Lokalna samouprava ne postoji samo radi sebe nego i da zajednica na prostoru kojem djeluje, učini boljom”, poručuju iz UPIT-a.

Okrugli stol na temu međumjesnog prijevoza prilagođenog osobi s najtežim invaliditetom/PD

Problem mobilnosti
Kako je program implementiran usred pandemije, imali ste poteškoća s obzirom da se radi o skupini osjetljivih korisnika. Ne, uz dobru organizaciju i odustajanje od nekih manje važnih aktivnosti koje su prvotno planirane, program se uspješno izvodi kraju.

U udruzi su trenutno u fazi prikupljanja sredstava za kupnju novijeg kombija s rampom za osobe s invaliditetom, s obzirom na to da ovaj kojeg imaju postaje nepouzdan. Pokrenuli su i humanitarnu akciju u tom smjeru te se nadaju da će uz pomoć građana i tvrtki uspjeti skupiti sredstva i nastaviti akciju. Udruga priprema novi trogodišnji program koji će se prijaviti na natječaj Ministarstva i koji bi, ako bude odobren, u sljedeće tri godine ponovno osigurao prijevoz najpotrebitijima.

U sklopu provedbe projekta udruga je krajem prošlog mjeseca organizirala okrugli stol na temu međumjesnog prijevoza prilagođenog osobi s najtežim invaliditetom.

Okrugli stol održan je u Kulturnom centru u Osijeku, u suradnji i uz podršku Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Javne ustanove Županijske razvojne agencije OBŽ. Na okrugli stol pozvani su predstavnici svih jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije (42 grada i općine), predstavnici ustanova i institucija te predstavnici lokalnih medija.

Tijekom okruglog stola vodstvo i članovi UPIT-a predstavili su aktivnosti provedene kroz projekt UPiT2Go, s posebnim naglaskom na važnost i značaj usluge prijevoza prilagođenim kombi vozilom za sve one koji zbog težine i vrste invaliditeta nisu u mogućnosti koristiti javni ili privatni prijevoz.

Predstavnica Grada Osijeka okupljene je upoznala s načinom na koji Grad osigurava prijevoz prilagođenim prijevozom na području Osijeka, a predstavnici Županijske razvojne agencije okupljenima su pružili korisne informacije o načinima osiguranja financijskih sredstava putem EU fondova.

Posebno je istaknuta važnost poštivanja horizontalnih načela u predstojećem razdoblju, što je prilika za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave da se sredstvima iz EU fondova osigura pristupačnost i mobilnost za osobe s invaliditetom na svom području.

Savjetnik pravobraniteljice Mario Burek održao je izlaganje kojim je okupljene upoznao s normativnim okvirom iz kojeg proizlazi obveza osiguranja pristupačnosti i mobilnosti za osobe s invaliditetom, neovisno o tome gdje žive. Istaknuo je kako su pristupačnost i mobilnost preduvjet uključivanja osoba s invaliditetom u životnu zajednicu, a okupljene je upoznao s pritužbama koje su vezane za prijevoz i nadležnosti gradova i općina Ured pravobraniteljice najčešće zaprima.

Ukazano je tako na nepristupačnost vozila javnog prijevoza i popratne infrastrukture (stajališta, informacije i dr.), na prepreci vezane za parkiranje (nedostatak parkirališnih mjesta označenih za vozila osoba s invaliditetom, nepropisno parkiranje na tom mjestu i zlouporabu znaka pristupačnosti), kao i na nepristupačnost javnih površina.

U udruzi prikupljaju sredstva za kupnju novijeg kombija jer sadašnji postaje nepouzdan/PD

Pristupačnost javnog prijevoza
Zbog svega navedenog, okupljenima je pojašnjeno kako je izostanak pristupačnog javnog prijevoza otežavajuća okolnost koja dovodi do izoliranosti osoba s invaliditetom koje su tako ovisne o vlastitom prijevozu (koji se u velikom broju slučajeva ne mogu priuštiti), prijevozu članova obitelji i prijevozu prijatelja ili poznanika. Sve to potvrđuje važnost i značaj za osobe s invaliditetom, posebno one u ruralnim krajevima, ima usluga prijevoza prilagođenim vozilima za osobe s najtežim invaliditetom koja se realiziraju najčešće preko udruga.

Savjetnica pučke pravobraniteljice stoga je podsjetila predstavnike općina i gradova na važnost njihove uloge u osiguravanju pristupa sigurnim i pristupačnim prijevoznim sredstvima te omogućavanju slobode kretanja, odnosno kretanja na način iu vrijeme koje sami odaberu.

Također, iznio je prijedloge i ponovio preporuke pravobraniteljice o mjerama i aktivnostima kojima oni kao nositelji vlasti koji su najbliži svojim građanima mogu pridonijeti osiguranju pristupačnosti i mobilnosti. Ukazano je na važnost osiguranja pristupačnog javnog prijevoza za sve osobe s invaliditetom, neovisno o vrsti i težini oštećenja.

Za one jedinice koje nemaju javni prijevoz odnosno te nije pristupačan, predloženo je osiguranje prijevoza prilagođenim kombi vozilima. S tim u vezi izneseni su konkretni prijedlozi o načinu osiguranja ovakve vrste prijevoza (npr. nabavka vlastitog vozila, zajednička nabavka, korištenje i održavanje prilagođenog vozila sa susjednim jedinicama, sufinanciranje i pružanje potrebne podrške udruzi koja obavlja uslugu prijevoza prilagođenim vozilom i dr.).

Tijekom rasprava izneseni su i prijedlozi za povezivanje

Više o temiIzvor:Poslovni.hr