Koja zanimanja donose najbolju zaradu u Srbiji?

Razlike u primanjima zaposlenih u pojedinim djelatnostima u Srbiji i dalje su velike.

Srpski Republički zavod za statistiku objavio je kolike su prosječne plaće u pojedinim djelatnostima, odnosno koja zanimanja donose najveću, a koja najmanju plaću.

Razlike u primanjima zaposlenih u pojedinim djelatnostima u Srbiji i dalje su velike, pa najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su neto plaće za veljaču zaposlenih na popravci kompjutera i drugih predmeta za osobnu upotrebu u kućanstvima, koje su u prosjeku iznosile nešto više od 48.000 dinara, pet puta manje od programa koji su u veljači prosječno zaradili po 247.417 dinara.

Neto prosjek svih zaposlenih u zemlji za ovaj mjesec iznosio je 81.359 dinara, a primanjima većim od ove šume, mogli su se pohvaliti zaposleni u rudarstvu sa prosjekom od 114.766 dinara, gdje su uvjerljivo najviše primali angažirani u sektoru eksploatacije sirove nafte i prirodnog plina, čija su primanja u veljači bila veća od 200.000 dinara.

Šestocifreni prosjek ostvarili su i zaposleni u opskrbi strujom i plinom – 103.456 dinara, zatim u finansijskom i osiguravajućem sektoru 115.524 dinara. Uvjerljivo najveći prosjek, 192.520 dinara zabilježen je u djelatnosti koju statističari vode kao informiranje i komunikacije gdje rekord drže već spomenuti programeri s plaćama većim od 2.000 eura.

Na drugoj strani liste

Više o temiIzvor:Poslovni.hr