Zbog Vladine porezne reforme ljutiti i umirovljenici: “Ministar je direktno proglasio rat radnicima i umirovljenicima”

Medicinskim sestrama na ulicama bi se uskoro mogli pridružiti i umirovljenici. Njihov sindikat najavljuje moguće prosvjede zbog Vladine namjere da se u poreznoj reformi smanji mirovinski doprinos. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

GalerijaNezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 1 Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 2 Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 3 +2Jasna Petrović, predsjednica sindikata umirovljenika


Svi se slažu da bi plaće trebalo biti veće. Ali kako ih osigurati, druga je priča. Vlada je upravo najavila poreznu reformu, a nezadovoljstvo je posvuda. U utorak su zbog ukidanja prireza negodovali gradonačelnicia sada zbog rezanja mirovinskog doprinosa bjesne umirovljenici.

Boris Lalovac, bivši ministar financija - 5Bivši ministar financija o poreznoj reformi i zahtjevima za povećanje plaća: “Nikad državna blagajna nije bila ovako puna”IlustracijaDobre vijesti za umirovljenike: Počinje isplata energetskog dodatka, ali ima jednu caku

“Smatramo da je ministar, ne samo pogriješio, nego je direktno proglasio rat radnicima i umirovljenicima. I umirovljenici, a vjerujem i radnici, će ići na cestu ako se ustraje na ovako doista nepromišljenoj ideji porezne reforme”, oštro je poručila predsjednica Sindikata umirovljenika. Jasna Petrović.

Rat Vladinoj reformi je objavila oporbu. Donijet će, kažu, skromni rast plaća koji će povećati inflaciju, a otvoriti novu provaliju u mirovinskom sustavu.

“Što znači da će davanja za mirovine biti manja, pa će proračunska rupa za mirovine u konačnici biti veća, pa će opet to sve platiti građani, a dugoročno će im mirovine biti manje”, istaknuo je Mostov. Božo Petrov.

Proračunska rupa zbog mirovine je već sad velika. Godišnje se oko 40 posto ukupne troške mirovine financira iz poreza. Kad bi se dodatno smanjili doprinosita rupa bi rasla.

“Na taj način mirovinski sustav postaje jedan od glavnih uzročnika deficita proračuna središnje države. Deficit se akumulira i postaje javni dug. Ako se manje doprinosi onda će naravno ti transferi iz središnje države morati biti veći, a to opet znači jednu veliku opasnost da se poveća deficit”, kazao je nezavisni analitičar Predrag Bejaković.

Ne resorni ministre Marin Piletić tvrdi, to se neće dogoditi.

“Poanta je da sadašnji omjeri, 61 posto pokrivenosti mirovine uplatom doprinosa, 38 i nešto iz proračuna, dakle iz drugih proračunskih izvorada taj omjer ne bude narušen”, obećao je.

Radnici bi tako trebali biti sitiji, a mirovinski deficit na broju. Ne, ako ta financijska alkemija ne uspije, građani bi danas manje doprinose, već bi sutra mogli platiti većim porezima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr