Zbogom lozinkama za Gmail

Tri velike tehnološke kompanije, Apple, Microsoft i Google, prije samo godinu dana pridružili su se savezu FIDO, koji radi na otvaranju mogućnosti end-to-end kriptiranog sustava prijave na web stranice i aplikacije, bez upotrebe lozinki. Prema FIDO standardu, prijava na web servise ili mobilne aplikacije odvijat će se jednostavnim otključavanjem mobitela jednim od biometrijskih senzora (obično lice ili otisak prsta). Lozinke se više neće razmjenjivati ​​s uslugama (lozinke), već ključevi (pristupni ključ), pohranjen na samom uređaju i povezan s njegovim hardverom.

Ovakav način prijave već možete koristiti za pristup Microsoftovom računu, a od sada ga je svim korisnicima ponudio i Google. Kako stoji u njihovoj objavi, sigurnosni su ključevi (pristupni ključ) najlakši i ujedno najsigurniji način prijave na web stranice, aplikacije i druge usluge. Oni predstavljaju značajan korak prema budućnosti bez lozinki. Ako uzmemo u obzir da samo Gmail ima više od 2 milijarde korisnika, uvođenje login-a na ovaj način moglo bi značajno poboljšati sigurnosnu situaciju u cijelom svijetu.

Najava široke primjene pristupni ključ prijave dolaze uoči svjetskog dana lozinke, 4. svibnja, a iz Googlea poručuju kako će ona biti dostupna svim korisnicima na svim njihovim glavnim servisima. Naravno, korištenje ovog načina provjere identiteta neće biti obvezatno, već će korisnici moći dalje koristiti lozinke ili dvofaktorsku provjeru – no sigurno je da će biti sigurniji i preporučljiviji.

Želite li i sami zaboraviti lozinku za prijavu na Googleove servise, u taj se proces možete upustiti na ovom mjestu.

Više o temiIzvor:Bug.hr