Fortenovina odiseja: Stari Todorićevi financijski grijesi bacaju duge sjene

Cijela dosadašnja povijest Fortenovine obilježena je traženjem kredita od oko milijarde eura, koji bi bio povoljniji od kredita koji u tom iznosu treba refinancirati

Otkad je u siječnju 2017. postalo jasno da za prezaduženi Agrokor više nema života bez izdašne financijske injekcije, počela je odiseja po svjetskim financijskim tržištima. Prvi kapetan na plovidbi koja je ušla u šestu godinu, jednako turbulentnoj i neizvjesnoj kakva je bila i na početku, bio je Ivica Todorić. Pokušao je ‘gazda’, ali uzalud, u nekoliko mjeseci koji su prethodili lex Agrokor – u bilo kojoj banci i pod bilo kojim uvjetima – pozajmiti nekih 350 milijuna eura, koliko je mislio da će mu biti dovoljno da izbjegne bankrot.

Samo nekoliko mjeseci poslije sljedeći kapetan Ante Ramljak, prvi Vladin povjerenik za Agrokor, izračunao je da za opstanak megakompanije, prije svega za pokriće njezinih dugova, treba barem tri puta više novca pa je uz potporu Agrokorovih vjerovnika potpisao Ugovor o najstarijem kreditu u iznosu od 1,06 milijardi eura. Mnogo je dvojbi i trojbi u vezi s tim tzv. roll-up kreditom tada je bilo izrečeno (gotovo sve su se poslije pokazale kao opravdane). Od prvoga trenutka znalo se da je taj financijski aranžman izrazito nepovoljan, ali nije bilo izbora. Intencija je bila osigurati likvidnost i spasiti najveću regionalnu kompaniju, sačuvati radna mjesta, vatrogasno primiriti dobavljače i ostale vjerovnike, pripremiti nagodbu vjerovnika u uvjetima koliko-toliko normalnog poslovanja, osigurati opstanak Plenkovićeve vlada i slično. Kredit je potpisan na rok od samo 15 mjeseci, uz četiri posto godišnjih kamata. U njemu su sudjelovala 33 zajmodavca, od kojih je najveći bio investicijski fond Knighthead Capital Management.

Izgledalo je kao ostvarenje sna

Ramljak na poziciji Vladinog povjerenika nije izdržao do roka u kojem je smotanje trebao biti isplaćen. Pet mjeseci ranije na njegovu je poziciju imenovan Fabris Peruško, koji je vrlo brzo uvidio da će rok za otplatu kredita stići mnogo prije no što će on sa svojom ekipom na svjetskom financijskom tržištu uspjeti pronaći novog kreditora koji će biti spreman Agrokoru pozajmiti najmanje milijardu eura kojom će se refinancirati obveza iz Ugovora o najstarijem kreditu. Odiseja kapetana Peruška počela je još u proljeće 2018. i ta je etapa, obilježena najgorim strahovima da nikada neće ni završiti, trajala sve do početka rujna 2019. U međuvremenu je, u skladu s odredbama koje su se odnosile na slučaj da kredit ne bude vraćen u dogovorenom roku, cijena kredita skokovito rasla. Kad je Fortenova grupa preuzela Agrokorovo poslovanje, kamatna stopa već je dosegnula 11,5 posto.

Kada je početkom rujna 2019., nakon dugotrajnih pregovora o novom zaduženju, Fortenova izdala prvu tranšu (transa A) privatno plasiranih obveznica u iznosu od 1,157 milijardi eura, koje je refinancirala smotanje kredit, kamatna stopa na stari kredit već je iznosila 14 posto, a efektivno 18 posto. U tim okolnostima kredit na rok od četiri godine, dogovoren s američkim fondom HPS Investment Partners i ruskom VTB bankom, uz kamate od 7,3 posto plus EURIBOR uz donju granicu od jedan posto (ako je EURIBOR u tom trenutku iznosio 0,46 posto ), izgledao kao ostvarenje sna. To više što je ugovoreno da će se kamatna stopa sukcesivno snižavati kako Fortenova bude smanjivala omjer duga i dobiti od operativnog poslovanja (što je postignuto jer je potkraj rujna prošle godine taj omjer bio 3,6 puta, a vrijeme osnivanja Fortenove iznosio je 7,2 puta), a također da će na kamate pozitivno utjecati na prijevremenu otplatu dijela duga, što je također postignuto.

Iduće godine natrag u 2017.

Prodajnim segmentom zamrznute hrane za 615 milijuna eura Fortenova je, naime, u rujnu 2021. mogla podmiriti cijelu tranšu C obveznica u iznosu od 385 milijuna eura (dogovorenu u međuvremenu izmjenama i dopunama Ugovora o upisu obveznica s HPS-om i VTB-om, što upotrijebila je za preuzimanje Mercatora)

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr