U koroni vam je istekla osobna? Evo do kad morate izraditi novu nakon objave kraja epidemije

POŽURITE S DOKUMENTIMA

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Kada je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, svi dokumenti koji su istekli su i dalje ostali valjani i do 30 dana nakon što se proglasi kraj epidemije. Policija traži da se ti dokumenti prije zamijene

Nakon što je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizuuskoro bi mogli proglasiti kraj pandemije.

Kada je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, svi dokumenti koji su istekli su i dalje ostali valjani i do 30 dana nakon što se proglasi kraj epidemije. Policija traži da se ti dokumenti prije zamijene.

Podsjetimo, nakon što je epidemija koronavirusa i službeno proglašena u Hrvatskoj, građani nisu morali izrađivati ​​dokumente koji su im istekli. Tako su se osobne, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi i dalje mogle koristiti ako im je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije i smatrale su se valjanima unutar Republike Hrvatske.

Odnosno, njihovo je važenje produženo na najdulje 30 dana od proglašenja prestanka epidemije.

– Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom će roku morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava – poručuju iz policije.

Iz MUP-a navode kako je u protekle gotovo tri godine istekao rok važenja za 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola. Sve one se i dalje koriste i smatraju se važećima.

– Svakako valja istaknuti kako putovnica i vozačka dozvola nisu obavezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlju za koju je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom – navode iz MUP-a.

Također, građani se savjetuju da za podnošenje zahtjeva za zamjenu isteklih osobnih iskaznica koriste uslugu rezerviranja čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, a moguće je aktivirati i elektroničku osobnu iskaznicu eOI putem koje se može podnijeti zahtjev za izdavanje putovnica i vozačke dozvole elektroničkim putem.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr