Demis Hassabis: “Nekoliko godina dijeli nas od umjetne inteligencije poput ljudske”

Umjetna opća inteligencija (AGI), strojna inteligencija koja može shvatiti svijet kao što čine ljudi, bliža nam se nego ikad, tvrdi šef Googleovog laboratorija za umjetnu inteligenciju. AGI bi se mogao razviti “u roku desetljeća”, uvjeren je Demis Hassabisizvršni direktor Googlea DeepMinda.

Ubrzavanje razvoja

“Mislim da ćemo u sljedećih nekoliko godina imati vrlo sposobne, vrlo općenite sustave”, rekao je Hassabis na konferenciji Wall Street Journala. On ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi se napredak usporio. Štoviše, on će nas u sljedećim godinama dodatno ubrzati od umjetne opće inteligencije, vjeruje, dijeli “samo nekoliko godina, možda unutar desetljeća.”

DeepMind želi ugraditi umjetnu inteligenciju u više proizvoda što bi, smatra Hassabis, bilo revolucionarno kao i prvi iPhone 📷 freepik
DeepMind želi ugraditi umjetnu inteligenciju u više proizvoda što bi, smatra Hassabis, bilo revolucionarno kao i prvi iPhone freepik

Hassabisov entuzijazam ne dijele mnogi stručnjaci, zabrinuti da bi AGI mogao ozbiljno naštetiti društvu ako neće biti kontroliran i ako ne bude vođen ljudskim vrijednostima. Nedavna studija Sveučilišta Stanford pokazalo je kako 56% računalnih znanstvenika i istraživača umjetne inteligencije tvrdi da je AGI već sada stvoren.

Strahovi stručnjaka

Za razliku od generativne umjetne inteligencije, AGI je svjedok onoga što govori i čini, čime se smanjuje vjerojatnost davanja netočnih ili dvosmislenih izjava. No unatoč prednostima neki su stručnjaci zabrinuti zbog ubrzanja njegova razvoja.

Gotovo 58% stručnjaka za umjetnu inteligenciju u Stanfordovom studiju smatra da postoje valjani razlozi da budemo zabrinuti zbog razvoja AGI-ja, a njih 36% smatra da bi nekontrolirani razvoj generativne umjetne inteligencije mogao rezultirati “katastrofom na nuklearnoj razini”.

Otvoreno pismo

Još je u ožujku potpisalo tisuće tehnologa i stručnjaka za umjetnu inteligenciju otvoreno pismo kojim se traži šestomjesečni moratorij na razvoj napredne umjetne inteligencije, a među potpisnicima su bili i Elon Musk ja Steve Wozniak.

AGI je svjestan onoga što govori i čini, čime se smanjuje vjerojatnost davanja netočnih ili dvosmislenih izjava 📷 kjpargeter
AGI je svjestan onoga što govori i čini, čime se smanjuje vjerojatnost davanja netočnih ili dvosmislenih izjava kjpargeter

Nedavno spajanje Googleovog primarnog tima za istraživanje umjetne inteligencije s DeepMindom i imenovanje Hassabisa za CEO-a imaju za cilj ubrzati napredak tvrtke prema AGI-ju. Hassabis koristi svaku priliku da ljude uvjerava kako DeepMindovo istraživanje AGI-ja ne ugrožava društvo. Tvrtka samo želi ugraditi umjetnu inteligenciju u više proizvoda koji bi, smatra on, bili revolucionarni kao i prvi iPhone.

Odgovoran pristup

Hassabis tvrdi da Google odgovorno pristupa AGI-ju i da će primijeniti “znanstvenu metodu za vrlo pažljive kontrolirane eksperimente kako bi razumjeli što temeljni sustav radi”.

DeepMindove namjere treba shvatiti ozbiljno. Tvrtka je dosad stvorila tehnologije koje su smanjile Googleove troškove energije za 40% i umjetnu inteligenciju sposobnu identificirati komplicirane sustave poremećaja vida, a njihov UI AlphaFold predviđa strukturu svakog poznatog proteina u ljudskom genomu, što ima dalekosežne implikacije za proučavanje bolesti i primjenu odgovarajuće terapije.

Više o temiIzvor:Bug.hr