Alemka Lončar, Hedona: Invalidnost ne mora biti zapreka za uspješan biznis

Križevačku tvrtku prije deset godina osnovala je Udruga osoba s invaliditetom da bi zaposlila neke svoje članove, a to što je među njima bilo nekoliko slastičara odredilo je čime će se baviti – u njoj su počeli ručno izrađivati ​​vrhunske čokoladne proizvode koji se danas mogu naći u Kauflandu , KTC-u, Intersparu, Gligori… i Hedoninoj web-trgovini. I na tome nije stala, razvila se i druge poslove

Udruga osoba s invaliditetom Križevci na čelu s predsjednikom Petrom Gatarićem prije deset godina tražila je način na koji bi našla posao za nekoliko svojih članova koji su bili dugotrajno nezaposleni. Pala je odluka da se krene u slastičarstvo s obzirom na to da su ti članovi završili smjer za pomoćnoga kuhara i slastičara. Tako je u Križevcima osnovana čokolaterija Hedona, jedno od prvih društvenih poduzeća u Hrvatskoj.

U počecima je dobila pomoć Koprivničko-križevačke županije za kupnju osnovne opreme, no znatan novac ipak je osigurana sama Udruga kao stopostotna vlasnica. Potrebna sredstva namijenjena su također sudjelovanjem na raznim natječajima. No Hedonin poslovni put nije bio nimalo lak. Bio je zapravo trnovit, kaže direktorica tvrtke Alemka Lončarponajprije stoga što je dugo trebalo dokazivati ​​da njezini zaposlenici mogu izraditi jednako dobar, pa i bolji proizvod unatoč poteškoćama s kojima se nosi.

Stalne inovacije

Među prvih šest zaposlenih četvero su bile osobe s invalidnošću. U međuvremenu je tvrtka narasla na današnju 34 zaposlena, od kojih je 18 osoba s invalidnošću, a svi oni stoje iza velike ponude slatkih proizvoda koje izrađuju i po narudžbi.

– Imamo popriličnu paletu proizvoda: tri osnovne vrste čokolade, tamnu, mliječnu i bijelu, u raznim gramažama različitim dodacima. Najpopularnija je ona s posipom od sjeckanih lješnjaka i brusnica. Nudimo i različite praline u desetak osnovnih okusa koje smo sami razvijali.

U posljednje vrijeme proizvodimo puno dražeja, prženih lješnjaka i badema u bijeloj, crnoj i mliječnoj čokoladi. Sada imamo nove uređaje za proizvodnju vlastitih tjestenina od orašastih plodova koje koristimo kao nadjeve za praline iu sladoledima. Mogu se pakirati u manje staklenke kao premija namazi. Naš namaz sadržava šezdeset posto lješnjaka i tamnu čokoladu bez šećera. Stalno radimo na inovacijama. Upravo je počela kampanja ‘Hakuna matata’ u suradnji s humanitarcem i profesorom geografije Dejanom Nemčićem.

U tu svrhu razvili smo paletu čokolada zanimljivih okusa koji podsjećaju na Afriku, a dio prihoda od prodaje ide u humanitarne svrhe. Fantastičan dizajn ambalaže osmislio je desetogodišnjak Ema Dujmović. Pratimo trendove i odlučili smo uskoro odvojiti veći dio proizvodnje samo za proizvode od organske čokolade s biocertifikatom. Za to postoji veliki interes na zapadnom tržištu na koje želimo biti orijentirani – iznosi Lončar.

Za proizvode se upotrebljava isključivo najfinija belgijska čokolada, naglašava, zato Hedona s proizvođačem ima ugovore o opskrbi i cijenama jer kupuje velike količine. Ostale sirovine nabavljaju se iz Italije, poneke i lokalno.

Dodatne djelatnosti

– Naše su praline najtraženije zbog okusa. Zagrebački hotel Esplanade već ih gotovo deset godina stavlja na jastuk svojih gostiju. Prošle smo godine za Solanu Nin proizveli praline s bademima i morskom soli, što nije bio jednostavan zahtjev, ali smo ga ispunili. Za inovativne recepte zaslužan je naš čokoladijer Dubravko Vitlov, koji ima bogato dugogodišnje iskustvo i veliku ljubav prema ovom poslu. Uz čokolateriju otvorili smo 2017. godine Chocobar i čokoladnu kućicu u središtu Križevaca, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Na oba prodajna mjesta nudimo i svoj sladoled, a naši proizvodi mogu se naći, među ostalim, u našoj internetskoj trgovini, u Kauflandu, KTC-u, Intersparu, Gligori te u dućanu Crotaste u Zagrebu, koji prodaje isključivo ekskluzivne hrvatske proizvode. Prije dvije godine razvile smo se dodatne djelatnosti: digitalni tisak prodajnih materijala i šivanje, najviše platnenih torbi. Na tim poslovima ​zaposleno je sedam osoba. Uz veliku paletu profesionalne opreme bavimo se tiskom na majice, kape, kišobrane, privjeske, kemijske, odnosno na gotovo sve vrste površina.

Vodimo se činjenicom da sve što možemo izraditi sami izrađujemo, stoga radimo i veliki dio ambalaže za naše proizvode, sve vrste personalizacije – od zlatotiska do graviranja. Uredi, pogon i Chocobar nalaze se u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci. Čokoladnica se prostire na šest četvornih metara, a ostale djelatnosti još tristotinjak

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr