FOTO: Koliko sretnih gumbića na jednom mjestu: Pogledajte paradu dimnjačara u Sarajevu

PRVI SVJETSKI SKUP

Foto: Federalna novinska agencija (FENA), Hazim Aljović

Prema narodnom vjerovanju, kada vidite dimnjačara, uhvatite se za gumb i poželite želju koja će vas se njihovom magijom i ostvariti.

Dimnjačari iz nekoliko država svijeta prošetali su danas glavnim gradom Bosne i Hercegovine u okviru prvog svjetskog skupa dimnjačara u BiH.

Foto: Federalna novinska agencija (FENA), Hazim Aljović

Okupljanje u Sarajevu, sudjelovali i hrvatski dimnjačari

Ovo se međunarodno okupljanje u Sarajevu održalo po uzoru na ono talijansko gdje dimnjačari više od četiri desetljača organiziraju svojevrsnu paradu.

Ovogodišnji domaćin Prvog svjetskog skupa dimnjačara bio je u Sarajevu gdje su došli dimnjačari iz nekoliko europskih zemalja.

Foto: Federalna novinska agencija (FENA), Hazim Aljović

Parada dimnjačara iz nekoliko zemalja

Predsjednik udruge bh. Dimnjačar Mirza Ekmečić Feni je kazao da su po prvi put pozvali kolege iz cijelog svijeta da upoznaju kulturu i tradiciju u BiH, probaju kuhinju, prošeću Sarajevom i drugim gradovima, prenosi Fena.

– Došle su nam kolege iz Italije, Švicarske, Švedske, Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja – rekao je Ekmečić i dodao mimohod Vječne vatre do Baščaršije, završnu aktivnost trodnevnog festivala.

Naglasio je da manifestacija predstavlja priliku i za promociju značaja dimnjačarske struke te njezinog doprinosa očuvanju okoliša i zaštiti zdravlja ljudi.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr