Unatoč dobroj izvedbi u petak, Wall Street prošlog tjedna u minusu

Unatoč snažnoj izvedbi vodećih svjetskih burzovnih indeksa u petak, ona ipak nije bila dovoljna da izbriše gubitke iz prethodna četiri dana nastale ponajviše zbog sumnji investitora u zdravlje američkih regionalnih banaka, pa je većina indeksa prošli tjedan završila u minusu.

U petak su američki burzovni indeksi imali najbolju dnevnu izvijest još od 6. siječnja, pri čemu su Dow Jones i S&P porasli za više od 1,5 posto, a Nasdaq od 2 posto. MSCI indeks globalnih dionica porastao je toga dana 1,48 posto.

Ne, unatoč tome, Dow Jones indeks završio je tjedan u minusu od 1,24 posto, na 33.674 boda, a S&P za 0,8 posto na 4.136 bodova, čime su zabilježili najlošiju tjednu izvijest o ožujku. Tehnološki Nasdaq indeks uspio je tjedan završiti s blagim dobitkom od 0,07 posto, na 12.235 bodova.

Najviše su pod pritiskom protekloga tjedna bile dionice regionalnih američkih financijskih institucija. Nakon propasti Silicijske doline i Signature banke u ožujku, kolaps First Republica tijekom prethodnog vikenda dodatno je poljuljao povjerenje investitora, pogotovo u uvjetima daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Najveće gubitnice pri tom bile su dionice PacWest Bancorpa, s padom cijene dionice za otprilike 60 posto, nakon vijesti početkom tjedna da poslovodstvo razmotri strateške opcije, uključujući i prodaju, s obzirom na pogoršanu financijsku situaciju.

Oštro je pala, gotovo 40 posto, i cijena dionice Western Alliance Bancorpa, iako je ta banka potvrdila vijest da traži potencijalnog kupca. To je poljuljalo cijeli sektor.

Ublaženi gubici

Osim zbog regionalnih banaka, ulagači su oprezni jer je u srijedu američka središnja banka ponovno, već 10. sjednicu zaredom, povećala ključne kamate, za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Ulagači su se donedavno nadali da će to biti posljednje poskupljenje novca u ovom ciklusu te da će Fed krajem godine početi snižavati kamate. No u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell rekao da je moguće daljnje povećanje kamata, ako bude potrebno, da se inflacija neće tako brzo sniziti i da središnja banka neće tako brzo početi snižavati kamate.

Gubitke na burzi američki indeksi ublažili su krajem tjedna, kad su postigli najbolju izvijestbu još od 6. siječnja i to zahvaljujući skoku cijene dionice Applea za više od četiri posto nakon boljih od očekivanih rezultata te izvješća o zaposlenosti, koja su pokazala da je u travnju bilo otvoreno 253.000 radnih mjesta, više nego u ožujku zabilježenih 165.000 što ukazuje na otpornost američkog tržišta rada na usporavanje gospodarstva.

Nakon što je JP Morgan podigao svoj rejting dionica nekoliko regionalnih banaka, a jedna su se oporavile, a cijena dionice PacWest-a samo tog dana skočila je za gotovo 82 posto.

Ne, Liz Young iz SoFi-ja ne vjeruje da je pad cijena u regionalnom bankarskom sektoru završen unatoč oporavku u petak.

– Kada je cijeli ciklus vijesti str

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr