Tvrtka Warrena Buffetta objavila 35,5 milijardi dolara dobiti, prodala 13 milijardi u dionicama

Tvrtka Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta objavila je u subotu 35,5 milijardi dolara dobivenih u prvom tromjesečju, odražavajući dobit dionica kao što je Apple, dok su veći prihodi od ulaganja i oporavka osiguravatelja automobila Geico ojačali poslovne rezultate, objavio je Reuters.

Berkshire je također ubrzao otkup vlastitih dionica, otkupivši 4,4 milijarde dolara, dok je smanjio svoja ulaganja u druge dionice kao što je Chevron, koji je još uvijek veliki holding.

Rezultati su objavljeni prije godišnje skupštine dioničara Berkshirea u Omahi, dio vikenda koji privlači deset tisuća ljudi u gradu. Podsjećamo, Buffett koji trenutno ima 92 godine vodi Berkshire od 1965., transformirajući ga iz tekstilne tvrtke u probleme u konglomeratu s deset tvrtki uključujući Geico, BNSF, Berkshire Hathaway Energy te proizvodne i maloprodajne jedinice uključujući See’s Candies i poznati američki sladoled Dairy Queen.

Diverzifikacija je navela mnoge ulagače, ne samo obožavatelje Buffetta, da na Berkshire gledaju kao na stabilno dugoročno ulaganje čak i usred recesijskih strahova i zabrinutosti za bankarsku industriju.

Neto dobit iznosila je 24,377 američkih dolara po dionici klase A i rasla je s 5,58 milijardi dolara, odnosno 3,784 dolara po dionici, godinu dana ranije. To je djelomično odražava skok od 27 posto u Appleovoj cijeni dionica, ostavljajući Berkshireu 151 milijardu dolara udjela u proizvođaču iPhonea.

Više novca

Računovodstveno pravilo zahtijeva da Berkshire prijavi nerealizirane dobitke i gubitke s neto rezultatima, a Buffett potiče nalaganje da ignoriraju rezultirajuću volatilnost. Tromjesečna operativna dobit povećala se za 13 posto na 8,07 milijardi dolara, odnosno oko 5,561 dolara po dionici klase A, na 7,16 milijardi dolara.

Tim rezultatima je doprinijelo tome što je Geico prekinuo niz od šest četvrtina osiguravajućih gubitaka i povećanje od 68 posto u tome koliko osiguravajuće jedinice Berkshirea generiraju od ulaganja. Geicoov dobitak od jamstva prije oporezivanja iznosio je 703 milijuna dolara, zahvaljujući višim premijama, manjem broju padova i značajnom padu potrošnje na oglašavanje, što je možda dovelo do manjeg broja visokorizičnih vozača koji traže pokriće.

Berkshireovo bogastvo raslo je za dvije milijarde dolara u kvartalu na 130,6 milijardi dolara, budući da je tvrtka prodala dionice u vrijednosti od 13,3 milijarde dolara i kupila samo 2,9 milijardi dolara. Čini se da je Chevron bio među prodavačima, pri čemu je udio Berkshirea pao za 28 posto na 21,6 milijardi dolara iako je cijena dionice naftne kompanije pala za samo devet posto.

Berkshire također posjeduje 23,6 posto udjela u još jednoj naftnoj kompaniji, Occidental Petroleum. Njegova prodajna dionica više je nego nadoknadila 8,2 milijarde dolara koje je Berkshire potrošio da poveća svoj udio u operateru kamionske stanice Pilot Travel Centers na 80 posto sa 38,6 posto, ostavljajući osnivačku obitelj Haslam s 20 posto. Povećanje je bilo očekivano.

Dobit željeznice BNSF pala je devet posto na 1,25 milijardi dolara, pogođena višim troškovima goriva i manjim količinama otpreme. Berkshire Hathaway Energy, tj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr