Bransonov Virgin Galactic ponovno planira prve komercijalne svemirske letove

Prije gotovo dvije godine, u srpnju 2021., Richard Branson bio je u “svemirskoj utrci” pobijedio Jeffa Bezosa te prvi milijarder koji je vlastitom postao letjelicom uputio na jedno svemirsko putovanje. No, nedugo zatim otkrivena je anomalija, primijećena tijekom tog pokusnog leta, pa je Virgin Galacticova letjelica bila prizemljena dok se tehnički problemi ne riješe. Tako je Branson dobio izravnu utrku protiv Bezosa, ali je njegova kompanija istu utrku izgubila od Bezosove – Blue Origin je, naime, u međuvremenu počeo prevoziti turiste do ruba svemira svojom raketom.

Uskoro polijeću turisti

Sada je napokon i Virgin Galactic ponovno spreman za let. Nedavno su pokusnim letom potvrdili da obnovljeni raketoplan VSS Unity funkcionira kako je zamišljeno, pa najavljuju novi početak. Već krajem ovog mjeseca ponovno će letjeti. U tom će pokusnom letu sudjelovati četvero njihovih zaposlenika, kako bi se uvjerili da je sve spremno i za svemirske turiste. Mjesec dana nakon toga, krajem lipnja, očekuje se – napokon – i da na isti način polete i njihovi prvi klijenti, koji su odavno kupili svoje karte.

Ovo je posljednja testna posada koja će letjeti do ruba svemira kako ga oni vide, tj.  do visine od oko 80 kilometara
Ovo je posljednja testna posada koja će letjeti do ruba svemira kako ga oni vide, tj. do visine od oko 80 kilometara

Polijetanje i slijetanje obavit će se na njihovoj svemirskoj luci America u Novom Meksiku. Raketoplan VSS Unity poletjet će ovješen ispod trupa zrakoplova VMS Eve koji će ga podići na visinu od oko 15 kilometara, nakon čega će ondje biti ispušten. Tada ISS Unity uključuje svoj raketni pogon i penje se na visinu od oko 80 kilometara, omogućujući putnicima nekoliko minuta uživanja u najboljem stanju i pogledu na Zemlju.

Profil leta
Profil leta

Letjelice se na tlo vraćaju zasebno, a ideja je da u vrlo kratkom roku budu spremne za sljedeći let. Tako bi Virgin Galactic osigurao “masovni” svemirski turizam i omogućio da nekoliko stotina njihovih kupaca realizira ono što im karta, vrijedna 250.000 dolara, omogućuje. Krajem 2021. bilo je poznato da su prodali oko 700 takvih karata, au međuvremenu je cijena podignuta na 450.000 dolara, što je pak privuklo stotinjak novih putnika.

Više o temiIzvor:Bug.hr