Povodom Dana Europe u Zagrebu se održava Festival vještina

Čini Europsku godinu vještina koja je glavni tematski povod Festivala, ove je godine proslava Dana Europe posebna jer će zaštititi iu znaku 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Od 11 sati posjetitelji će moći razgledati štandove država članica Europske unije, upoznati se s radom Udruženja obrtnika grada Zagreba, informirati se o programima mobilnosti te sudjelovati u raznim aktivnostima, kao i saznati više o programu obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čije će učenice i učenici prezentirati svoja znanja i vještine. U Kući Europe na Europskom trgu održat će se radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine, sve pod vodstvom Instituta za inovacije, kao i radionica o europskoj platformi eTwining za školsko obrazovanje i jačanje vještina učenika i nastavnika.

Festival vještina održat će se na Europskom trgu u Zagrebu u utorak, 9. svibnja 2023. godine, u trajanju od 11 do 14 sati.

Svečano otvorenje na rasporedu je u 12 sati, a uvodno će govoriti gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomaševićdirektor ureda Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clarkvoditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Nj. E. Diana Helen Madunić kao predstavnica švedskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Više od tri četvrtine tvrtki u Europskoj uniji teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama, dok se samo 37 % odraslih redovito dodatno osposobljava, a 40 % odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine. Žene su nedovoljno zastupljene u zanimanjima i studijima povezanim s tehnologijama. Zato će Europska godina vještina 2023. biti onaj potrebni poticaj u postizanju socijalnih ciljeva Europske unije, da bismo do 2030. imali najmanje 60 % odraslih koji se dodatno osposobljavaju, odnosno najmanje 78 % zaposlenih. Europska komisija u Hrvatskoj na desetu godišnjicu članstva Hrvatske u Uniji osobito će komunicirati io ovim gorućim pitanjima, a sve u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao nacionalne kontaktne točke za Europsku godinu vještina„ izjavio je povodom Dana Europe 2023. voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Direktor ureda Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clark istaknuo je pak sljedeće: “Dan Europe je svake godine poseban, no za Hrvatsku u 2023. još i više, budući da je u ovoj godini postao dio eurozone i schengenskog prostora, a također će se obilježiti 10. godišnjica članstva u EU. Sve je to podsjetnik da se na europskom projektu stalno radi, da se on razvija, napreduje i odgovara na izazove. EU je način na koji zajednički djelujemo, okvir koji podupire naše vrijednosti, naš model demokracije. Sada, više nego ikada, tu demokraciju moramo braniti i njegovati.

Festival vještina organizira se u suradnji s brojnim partnerima: Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, veleposlanstvima država članica Europske unije akreditiranim u Hrvatskoj, Agencijom za mobilnost i programe EU-a, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalnom kontaktnom točkom za Europsku godinu vještina.

Više o temiIzvor:Bug.hr