EU u sukobu s tehnološkim tvrtkama: Europi novi zakoni, Kini nove sankcije

Izvršni direktori pet vodećih europskih tehnoloških kompanija pozvali su Bruxelles da promijeni predloženi zakon o dijeljenju podataka jer će ih, kako prenosi Financial Times, nova pravila natjerati da se odrede poslovne tajne i daju Kini konkurentsku prednost.

Intervencijski čelnik tvrtki SAP, Brainlab, Datey, Siemens i Siemens Healthineers najnovija je reakcija tehnoloških tvrtki na novi zakon u sklopu paketa digitalnih pravila koja za cilj imaju Europsku uniju osigurati konkurentsku prednost u pristupu podacima.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyenizvršni direktori tehnoloških kompanija traže izmjene prijedloga koji obvezuju tvrtku da dijele podatke s korisnicima, drugim tvrtkama i vladama koje bi ‘mogle nanijeti trajnu štetu konkurentnosti nekih od najuspješnijih europskih tvrtki koje zapošljavaju milijune ljudi’.

Pismo, iza kojeg stoji poslovna grupa DigitalEurope, također je upućenoMargrethe Vestagerkoja obnaša funkciju europske komisije za tržišno natjecanje,Thierryju Bretonukoja je odgovorna za provedbu digitalnih pravila bloka i švedskog predsjedanja EU-om.

– Internet stvari je područje u kojem vode europske tvrtke. Tvrtke su provele godine ulažući se u istraživanje i razvoj, razvijajući proizvode i usluge temeljene na podacima – poručili su predstavnici sektora organa Europske unije.

Stefan Vilsmeierizvršni direktor grupe za zdravstvenu tehnologiju Brainlab, rekao je da će planovi prisiliti tvrtku da otkrije previše poslovnih informacija i ‘oslabiti europsko gospodarstvo u natjecanju s drugima, posebno s Kinom’.

Bernd ponedjeljakizvršni direktor Siemens Healthineersa, tvrtke za medicinske uređaje, rekao je da će prijedlog nadjačati sigurnosne zahtjeve za njihove proizvode.

– I pacijenti i zdravstveni djelatnici mogli bi biti oštećeni ako bi zlonamjerni subjekti dirali u sigurnost ili kvalitetu medicinskih uređaja – rekao je.

Pismo dolazi u trenutku kada države članice i zakonodavci svađaju oko ‘neriješenih političkih pitanja’, navodi se u izvješću o napretku plana švedskog predsjedništva EU-a. Ta pitanja uključuju ograničenja korištenja podataka od institucija kao što je Europska komisija, isključivanje malih poduzeća te dijeljenje podataka u hitnim slučajevima. Ipak, Švedska se nada da će do 27. lipnja postići zajednički stav među državama članicama, stoji u dokumentu. Kako bi nacrt zakona bio odobren, oni i Europski parlament moraju se dogovoriti o konačnom tekstu.

Cecilia Bonefeld-Dahlizvršni direktor DigitalEuropea, pozvao je na odgodu, rekavši da se čini da ‘jurimo kroz zakonodavni proces poput odbjeglog vlaka’.

Sankcije zbog suradnje s Rusijom

Tvrtke i udruge već su izdale zajedničko prihvaćanje osuđujući Zakon o podacima kao ‘skok u nepoznato‘. Ovog je mjeseca Global Data Alliance, udruga tvrtki koje promoviraju visoke standarde za prijenos podataka, pozvala regulatora da razjasne nejasnoće u nacrtu zakona.

– Svaki put kada stavim novi zakon u digitalnu sferu, poduzeća se počnu brinuti – rekao je u veljači Breton za FT dodajući da će novi zakon pomoći u izgradnji europskog ‘tržišta podataka koje nam je nedostajalo u prošlosti’.

Druga pravila o podacima koja je nametnula EU također su izazvala bijes tvrtki. Značajni Zakon o digitalnim tržištima, čiji je cilj obuzdavanje moći velike tehnologije, također stavlja naglasak na velike igrače koji dijele podatke s manjim rivalima. Kompanije poput Googlea i Amazona razgovaraju s Komisijom o tome kako se pridržavati propisanih pravila.

Europska je unija također predložila i sankcije za skupinu kineskih kompanija optuženih za prodaju elektroničkih komponenti Rusiji. Riječ je o novom paketu sankcija, o kojem će države članice raspravljati ovog tjedna, kojim se planira kazniti sedam kineskih kompanija; 3HC Semiconductors, King-Pai Technology, Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry i Alpha Trading Investments, prenosi Hina.

Osim tvrtki, na popisu bi se trebale naći i određene ru

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr