Veliko zanimanje za istarska vina, Vinistru je u tri dana posjetilo više od 10 tisuća vinoljubaca

Završena je 29. Vinistra, najatraktivnija i najpoznatija izložba vina u široj regiji. Kroz porečku dvoranu Žatika od petka do nedjelje prošle je više od 10 tisuća posjetitelja, među njima i velik broj stranih gostiju koji ovih dana borave u suncu okupanom Poreču i Istri.

Da je zanimanje za istarska vina iznimno potvrđuju i brojke. Naime, zbog priprema za Concours Mondial de Bruxelless, najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina koje se krajem idućeg tjedna održavalo u ovoj dvorani, broj posjetitelja jednak je lanjskom, a jednak je i broj vinara, njih 80 izlagalo je u Poreču.

Istarski vinari iznimno su zadovoljni odazivom, posjetitelji su sve educiraniji, bez obzira je li riječ o domaćim ljubiteljima vina ili strancima dobro su se upoznati s istarskom vinskom scenom i dolaze na Vinistru s točno određenim ciljem, znaju što žele, druže se s vinarima i zanimaju se za nove trendove. Želim zahvaliti svim posjetiteljima na dolasku. Vidimo se na 30. Vinistri“poručuje Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

Dodane kako vinske manifestacije poput Vinistre i Concours Mondial de Bruxelles imaju ogromnu vrijednost u brendiranju Istre i Hrvatske kao vinske destinacije te promociji malvazije i terana.

Ovogodišnja Vinistra ponudila je i zanimljive radionice poput Decantera s Kvarnera i one o svim traženijim istarskim kupatilima. O širokom rasponu kupaža od iznimnih pjenušca, odličnih mladih, ali i onih odležanih bijelih vina do moćnih crnih te slatkih, govorili su mladi sommelieri Tomislav Mikinac, Ivan Grgić i Dejan Dević, a stručni program završio je tradicionalnim predstavljanjem studija vinarstva Veleučilišta u Zagrebu.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr