Crnogorski poslodavci oprezni oko skraćenja radnog tjedna

Odljev radne snage veliki je problem, no pravu analizu tek treba izraditi.

Pokret “Europe Now” (PES) najavio je smanjenje punog radnog vremena s 40 na 35 sati dnevno, odnosno na sedam sati dnevno. Iz te političke stranke nisu odgovorili na pitanje Pobjede jesu li uradili analizu – studiju koja pokazuje da je ovo rješenje realno i održivo za Crnu Goru u ovom trenutku.

U Udruženju poslodavaca Crne Gore (CUP) traže sveobuhvatnu analizu i upozoravaju da se tuđa iskustva ne mogu uvijek primijeniti; iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) podupiru ideju, a iz Ministarstva rada i socijalne skrbi smatraju da je sve što su socijalni partneri dogovorili dobro.

Podrška sindikata
“Ta inicijativa korespondira s našim rješenjima i nastojanjima te ćemo je snažno podržati i inzistirati na njenoj realizaciji kod nove Vlade. Imajući u vidu da su poslodavci suočeni s manjkom, a država i društvo egzodusom radne snage u zemlji EU.

Cijenimo da i poslodavci i Vlada razumiju da je krajnje vrijeme da se stvore uvjeti za dostojanstven rad, koji će dovesti do veće produktivnosti i stvaranja nove vrijednosti”, poručili su iz Unije slobodnih sindikata Pobjeda.

“Treba imati na umu da u ovaj fond sati ulazi i prekovremeni rad. Realno je da Crna Gora, koja pretendira da bude lider u procesu europskih integracija, počne sustizati zemlje EU”, poručili su iz USSCG.

Udruženje poslodavaca Crne Gore navodi da je ovaj prijedlog ozbiljna strateška odluka s dugoročnim rezultatima na ukupni društveno-ekonomski razvoj.

“Imajući to u vidu, najmanje što treba očekivati ​​je da se takva ideja sveobuhvatno analizira i da se na temelju tog saznanja donose odluke”, poručuju iz CUP-a.

Potencijalne zamke
“Ono što je dobro za jedno gospodarstvo može biti loše za drugo, jer učinci mjere ovise o specifičnostima svakog gospodarstva, kulturno-povijesnim uvjetima, demografskim karakteristikama, psihografskim, geografskim i mnogim drugim.

To znači da se takva odluka mora sagledavati na više razina, a jednostavno preslikavanje tuđe prakse na domaće prilike može biti pogubno”, upozorili su iz CUP-a i naglasili da, ako se već razmišlja, moraju biti uključeni svi zainteresirani subjekti stručne i laičke javnosti. .

Inzistiraju na skeniranju stanja u gospodarstvu, te nizu istraživanja i analize koje bi “bile polazište za stručnu raspravu, a ne temelj za donošenje konačne odluke”, jer skraćenje radnog vremena nije samo ekonomska odluka, već ima mnogo aspekata i mogućih posljedica.

Iz Ministarstva rada i socijalne skrbi poručuju da su, sukladno propisima EU i Međunarodne organizacije rada, dužni predložiti izmjene Zakona o radu. “Radna skupina

Više o temiIzvor:Poslovni.hr