Pet zdravih navika koje pomažu obiteljima da budu zdravije i sretnije

Inkubator motivatorazajednička edukativna inicijativa projekta Vrtim Zdravi Film i javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja i ove godine nastavljaju uspješnu suradnju. Ovogodišnji fokus inicijative je poticati, osnaživati ​​te ohrabrivati ​​roditelje i djecu na usvajanje zdravih navika u dnevne rutine cijele obitelji. Glavni alat koji će obiteljima u tome pomoći je pet edukativnih videa koji donose korisne i konkretne savjete prilagođene užurbanom načinu života današnjih obitelji.

Videozapise su pripremili vodeći stručnjaci dr. med. spec. pedijatar Alemka Jaklin Kekez i Sara Čobal mag. nutr. koje će educirati o važnosti pravilne prehrane, izv. prof. dr. sc. Sanja Šalaj o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti, prof. dr. sc. Maša Malenica koja će govoriti o važnosti sna i odmora the Bruno Šimleša, diplomirani sociolog o aspektu uvođenja pozitivnih promjena u život obitelji. Svi su videozapisi dostupni na internetskoj stranici PETICA – igrom do zdravlja.

Povodom pokretanja ove obrazovne inicijative, regionalna nutricionistica tvrtke Nestlé za regiju Adriatic Koraljka Novina Brkićizjavila je: „Užurbani način života značajno otežava usvajanje zdravih navika, u kojem ni roditeljima ni djeci nije jednostavno zdravo hraniti se i svakodnevno se baviti tjelesnom aktivnošću. Ovom inicijativom želimo roditelje inspirirati te dati konkretne savjete kako kvalitetnije živjeti i potaknuti ih na pozitivne promjene. Primjer je i digitalna kuharica Vrtim Zdravi Film u kojoj roditelji mogu pronaći ideje za zajedničke zdrave obroke i uključiti djecu u njihovu pripremu. Ne smijemo zaboraviti da smo upravo mi odgovorni za kvalitetu zdravlja naše djece.“

Nezdrave prehrambene navike, nedostatak tjelesne aktivnosti, manjak sna i previše vremena provedeno pred ekranima, među vodećim su razlozima zbog kojih svjedočimo porast broja pretile djece. To su pokazali samo rezultati jednog od najvećih istraživanja (CroCOSI, 2021.). jedno od troje djece svakodnevno konzumira voće, dok povrće svakodnevno konzumira tek jedno dijete od njih petoro. „Zdrave navike ne usvajaju se preko noći, ali svakako ih je lakše usvojiti kad u tom procesu sudjeluje čitava obitelj, bilo da je riječ o pravilnoj prehrani ili redovitoj tjelovježbi. Promatranjem roditelja koji daju zdrav primjer, djeca svakodnevno imaju priliku razvijati navike za cijeli život. Inkubator Motivator tu je da roditeljima pomogne na tom putu“, istaknula je Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica, znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.

Inkubator Motivator digitalni natječaj – najbolji ambasadori zdravih navika su roditelji

Roditelji se mogu uključiti u poticanje usvajanja zdravih navika sudjelovanjem u digitalnom natječaju Inkubator Motivator, objavljenom na Facebook stranica PETICA – igrom do zdravlja. Sadržaj natječaja bit će vezan uz teme edukativnih videa dostupnih na www.petica.hr/video/a roditelji će se za sudjelovanje i odgovaranje na pitanja stručnjaka moći inspirirati pomoću Vrtim Zdravi Film digitalne kuharice the Tanjura pravilne prehrane – Nutriporcija. Moći će pratiti svoj napredak u usvajanju zdravih prehrambenih navika Dnevnika zdravih navika.

Detaljna pravila digitalnog natječaja nalaze se na službenoj internetskoj stranici PETICA – igrom do zdravlja, a roditelji imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade. Četvero najuspješnijih roditelja ambasadora ulazi u kulinarsko natjecanje zajedno s poznatim hrvatskim gastro majstorima.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr