Stižu terminski ugovori za dijamante, tržište vrijedno 1,2 bilijuna dolara

Diamond Standard želi otvoriti tržište kojim vladaju draguljarske kuće.

Tehnološka tvrtka Diamond Standard želi povećati globalno tržište dijamanata vrijedno 1,2 milijarde dolara dostupnim financijskoj industriji kreiranjem terminskih ugovora i ETF-ova koji bi pratili cijene dragog kamenja do kraja godine, piše Financial Times.

Uspije li tamo gdje je niz igrača morao priznati poraz, tvrtka iz New Yorka uspostavila je ekvivalent zlatnih poluga na tržištu dragog kamenja na kojem pravila pišu draguljarske kuće i koje, za razliku od zlata, ne uključuju burzovno trgovanje.

Diamond Standard planira pokrenuti terminski ugovor za dijamante na burzi žitarica u Minneapolisu (MGEX) do kraja godine, otkrio je izvršni direktor Cormac Kinney za FT.

Problem zamjenjivosti
To bi otvorilo put za pokretanje ETF-ova u čijoj su podlozi dijamanti tijekom iduće godine, pod uvjetom da tvrtka riješi problem zamjenjivosti i likvidnosti koji su u prošlosti predstavljali prepreku da se dragim kamenjem trguje poput druge burzovne robe.

Pred njima nije lagan zadatak budući da je svaki kamen jedinstven, a izgradnja terminskih tržišta može potrajati godinama. Vlasnik MGEX-a, Miami International Holdings, tek treba započeti postupak odobrenja s američkim regulatorima tržišta izvedenica za dijamantne terminske i opcijske ugovore.

Brojni prethodni pokušaji da se stvore alternativni načini ulaganja u drago kamenje su propali, rekao je za FT analitičar industrije dijamanata Edahn Golan. Specijalizirani fond za dijamante Diamond Circle Capital uvršten je na Londonsku burzu 2008., da bi svoj portfelj likvidirao pet godina kasnije. IndexIQ je podnio prospekt za dijamantni ETF 2012., ali nikada nije pokrenut.

Harry Winston u vlasništvu Swatcha planirao je iste godine osnovati fond od 250 milijuna dolara za kupnju dijamanata novcem od institucionalnih investitora. Diamond Standard pokrenuo je ‘peer-to-peer’ platformu u rujnu za poluge i kovanice koje sadrže jednako vrijedne skupove dijamanata obučene u omot od plastične smole.

Uz dno se proteže tanka pločica s čipom za autentifikaciju i transakcije na kojem je utisnut QR kod. Svaki novčić vrijedi 5.210 dolara, svaka šipka vrijedi 52.100 dolara, a proizvodi su privukli bogate pojedince i obiteljske tvrtke.

Zanemaren resurs
Kinney vidi pokretanje terminskog ugovora kao sljedeći korak prema privlačenju velikih sredstava za kupnju dijamanata za svoje investicijske portfelje. “Dijamanti vrijede više od srebra, platine, paladije i rodije zajedno. To je zanemaren resurs kojem ulagači nisu imali pristup jer je svaki dijamant drugačiji”, kaže.

Najava Diamond Standarda dolazi u tren

Više o temiIzvor:Poslovni.hr