Prepolovljen je gubitak Bosnalijeke u prvom kvartalu

Ukupni prihodi su u razdoblju siječanj-ožujak porasli za 21,7 posto na godišnjoj razini, na 20 milijuna maraka.

Bosanskohercegovački farmaceutski proizvođač Bosnalijek priopćio je da je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio neto gubitak od 7,2 milijuna maraka u usporedbi s neto gubitkom od 13,1 milijun maraka zabilježenim u istom razdoblju godinu ranije.

Ukupni prihodi su u razdoblju siječanj-ožujak porasli za 21,7 posto na godišnjoj razini, na 20 milijuna maraka, dok su ukupni rashodi pali za 7,7 posto, na 27,3 milijuna maraka, navodi se.

Bosnalijek je povećao ukupne prihode za 21,7 posto na 20,0 milijuna KM, nakon 16,4 milijuna KM ostvarenih u prvom kvartalu 2022. godine.

Ukupni rashodi iznosili su 27,2 milijuna KM i manji su za 7,7 posto u odnosu na uporedni kvartal prošle godine kada su iznosili 29,5 milijuna KM.

Među rashodima značajan utjecaj na ukupni rezultat imale su negativne tečajne razlike (2,73 milijuna KM naspram 6,88 milijuna KM u istom razdoblju prošle godine).

Ranije je objavljeno da je najveći dio prihoda ostvaren izvozom, uz kontinuirani rast prodaje i na domaćem tržištu. Ovi podaci pokazuju potpunu predanost Bosnalijeka jačanju domaće proizvodnje uz snažno međunarodno prisustvo, što Bosnalijek čini jednim od lidera među domaćim industrijskim proizvođačima.

Bosnalijek trenutno posluje na četiri kontinenta, a njegove proizvode koriste milijuni ljudi u 28 zemalja svijeta. Bosnalijek će od ove godine, u suradnji s najvećom turskom farmaceutskom kompanijom “Abdi Ibrahim”, krenuti s izvozom na tržište ove zemlje, čime će Bosnalijeku biti osiguran dodatni rast i razvoj Turske. Prodaju i promociju ovih proizvoda na turskom tržištu vršit će tvrtka Abdi Ibrahim.

Generalni direktor Bosnalijeke Nedim Uzunović istaknuo je da Bosnalijek nastavlja jačati svoju poziciju na najzahtjevnijem tržištu.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr