Hrvatska pošta visinom naknade ne zlorabi vladajući položaj na tržištu

HP je naknadu objašnjavao reakcijom na uvođenje naplate PDV-a pri uvozu svih pošiljaka, koja je na snazi ​​od srpnja 2021.

Prozivke prije dvije godine u domaćoj javnosti izazvane odlukom Hrvatske pošte da jedina u EU naplaćuje pregled malih paketa naručenih iz trećih zemalja nisu bile opravdane.

AZTN, koji je postupak protiv HP-a pokrenuo po službenoj dužnosti, objavio je da ga je obustavio jer nije utvrdio zlouporabe vladajućeg položaja. Uvođenje naknada koje se obračunavaju za zastupanje pri izradi carinskih deklaracija za pošiljke realizirane unutar IOSS sustava podiglo je buru i oštre kritike državne tvrtke, jer se dogodilo u vrijeme kada je snažno porasla on-line kupnja.

HP je naknadu objašnjavao reakcijom na uvođenje PDV-a pri uvozu svih pošiljaka, koja je na snazi ​​od srpnja 2021., a kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura naplaćuje 18,50 kuna s PDV-om, te za robe vrijedne od 150 do 1000 eura 37 kuna.

Nakon provedene analize AZTN zaključio je da HP nije jedinstven slučaj naplate ove usluge. Iz prikupljenih podataka utvrdio je da istu uslugu naplaćuju i nacionalne pošte Slovenije, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Mađarske, Poljske, Austrije, Nizozemske i Belgije.

Usto, HP nije jedini koji uslugu naplaćuje u RH. Čine to, navode u objavi, još tri poduzetnika, a za AZTN je presudno što HP visinom naknade ne zlorabi vladajući položaj na tržištu. U usporedbi s njihovim cijenama

Više o temiIzvor:Poslovni.hr