Minus Luke Kotor 442.000 eura, žalbe za narušavanje tržišta

Vlada Crne Gore oduzela je privatnicima pravo pilotiranja.

Luka Kotor je za prva tri mjeseca ove godine ostvarila minus od 422 tisuće eura, što je za 54% lošiji rezultat nego u usporednom razdoblju prošle godine, kada su bili u gubitku 274.000 eura, pišu podgoričke Vijesti.

Kapital 4,8 mil. eura
Ukupni prihodi tvrtke iznosili su 126.000 eura, od čega se na prodaju odnose dvije trećine, dok su za isto razdoblje troškovi poslovanja bili 190 tisuća. Uz to, na zarade i naknade zaposlenih izdvojeno je 360 ​​tisuća eura, što je godišnji rast od čak 64% ili za 141.000 eura.

Luka Kotor je u 2022. godini ostvarila dobitak od 1,28 milijuna eura, pa ukupni akumulirani dobitak kompanije s ovogodišnjim kvartalnim rezultatom na kraju ožujka iznosi 527.000 eura. Kapital tvrtke iznosi 4,8 milijuna eura, a poduzeće ima 4,26 kratkoročnih i dugoročnih rezervacija i obveza.

Vlada Crne Gore nedavno je na inicijativu premijera Abazovića oduzela mogućnost dvjema privatnim kompanijama koje ispunjavaju uvjete i registrirane su za obavljanje pomorskih pilotaža, da rade taj posao u Bokokotorskom zaljevu. Protivno stavu resornog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) odlučila je taj visokoprofitabilan posao do izbora novog koncesionara povjeriti isključivo poduzeću Luka Kotor.

Zbog toga je hercegnovska tvrtka Sea Pioneer Montenegro pokrenula inicijativu Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) za pokretanje istrage o povredi tržišnog natjecanja na tržištu. Iz kompanije su priopćili da je odluka Vlade kojom se Sea Pioneer Montenegro zabrani obavljanje lučkog peljarenja na području luke Kotor u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Stranačke veze
Uprava Luke Kotor, na čelu s Abazovićevom stranačkom koleginicom iz URA-e, predsjednicom Upravnog odbora Ljiljanom Popović – Moškov i izvršnim direktorom Milkom Krvavcem (SNP)

Više o temiIzvor:Poslovni.hr