Zašto Europljani masovno povlače svoj novac iz banaka i što rade s njim?

Posljednjeg tjedna, u Europi je sve izraženiji trend masovnog povlačenja novca iz banaka, što potvrđuje podatak da je u prva tri mjeseca ove godine povučeno na deset milijardi eura iz europskih banaka, a taj se trend nastavlja iu drugom kvartalu. Dva su glavna razloga: niske kamatne stope na štednju zbog kojih inflacija izjeda vrijednost novca u bankama te nestabilnost na bankarskom tržištu zbog propasti nekih velikih američkih banaka.

Sve veći broj štediša tako je postao svjestan da štednja u banci ne samo da nije isplativa, već je postala i rizična. Kumulativna inflacija u posljednjih pet godina veća je od 20 posto, što znači da 1000 eura položenih u banci 2018. danas vrijedi gotovo petinu manje nego tada, au budućnosti će vrijediti još manje. Osim toga, držanjem novca u bankama štediše rizik propasti tih banaka i financiraju njihovu rekordno visoku dobit.

Što napraviti s novcem nakon povlačenja iz banaka?

Držanje novca u gotovini također nije isplativa opcija jer je podjednako pogođena inflacijom kao i štednja u banci, pa se postavlja pitanje – što učiniti s novcem nakon što se povuče iz banaka?

Posljednjih godina štediše se sve više okreću alternativnim oblicima štednje koji su sve popularniji ulaganje u investicijsko zlato kao oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju i ekonomsku nestabilnost. Radi se o fizičkom zlatu u obliku zlatnih poluga i zlatnika koje je namijenjeno upravo štednji, oslobođeno je svih poreza, vrlo je likvidno i pruža visoku razinu neovisnosti štedišama.

Ali najvažniji razlog zašto se štediše okreću zlato je visok prinos koji zlato donosi. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je dvadeset godina narasla za oko 500%, koliko je u prosjeku više od 8,5% godišnje. Usporedimo li to s neisplativom štednjom u banci, ali je većinom drugih oblika ulaganja, postaje jasno zašto je upravo investicijsko zlato sve tražena štednja, bez obzira na financijske mogućnosti štediša.

Cijena zlata se višestruko povećala u posljednjih 20 godina

Što je točno investicijsko zlato i kako izgleda?

Investicijsko zlato isključivo je fizičko zlato koje dolazi u obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće, a postoji širok spektar poluga različitih veličina, tako da se za svakoga može pronaći proizvod koji odgovara financijskim preferencijama pojedinaca. Takvo je zlato vrlo likvidno jer je cijenjeno svugdje u svijetu i može se zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju.

Svaki proizvod od investicijskog zlata ima svoju kupovnu i otkupnu cijenu, a razlika između njih najčešće je između 1% i 4%, ovisno o veličini proizvoda. Ovaj oblik imovine idealan je za dugoročnu štednju jer se pokazao isplativim i pruža sigurnost i neovisnost štedišama jer je prava imovina koja nikada neće izgubiti svu svoju vrijednost, što se ne može sa sigurnošću reći za papirni novac.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces kojeg je moguće obaviti kod ovlaštenog trgovca kao što je Centar Zlata – vodeći hrvatski distributer investicijskih plemenitih metala. Centar Zlata ovlašteni je distributer poznatih europskih kovnica poput austrijske državne kovnice Novčić Austrija poznate po kovanju dukata Franjo Josip.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata ili putem web trgovine, uz 100% osiguranje i brzu dostavu na kućnu adresu. U slučaju kupnje u poslovnicama koje se nalaze u svim većim hrvatskim gradovima, proizvodi su u pravilu dostupni odmah, bez čekanja, a moguća je i pohrana zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je potpuno besplatna prvih godinu dana. Centar Zlata nudi i jamči najbolje cijene na hrvatskom tržištu, kao i garantiran otkup zlata.

Ako želite spasiti svoj novac od inflacije kupnjom zlatnih poluga i zlatnika, tradicionalne zaštite od inflacije i krize obratite se djelatnicima Centra Zlata za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected]najbolju ponudu zlata za štednju u Hrvatskoj kliknite na link: INVESTICIJSKO ZLATO.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr