Splitski gradonačelnik otvorit će BlockSplit, najveću regionalnu blockchain konferenciju

Ljetnu sezonu u Splitu otvorit će četvrto izdanje konferencije koja već godinama okuplja stručnjake iz regije na temu najintrigantnije tehnologije današnjice – blockchaina. Ove će im se godine pak pridružiti i sam gradonačelnik grada domaćina, doktor znanosti blockchain. Na glavnoj pozornici konferencije će moderirati panel o decentraliziranoj znanosti, po svemu sudeći glavnom izazivaču tradicionalnih akademskih sustava i sasvim novom pristupu dolasku do znanstvenih zaključaka, ali iu suradnji.

“Uvijek kažem da je znanost jedna od najljepših ljudskih aktivnosti. Danas sam ponosan da je upravo Split mjesto koje raširenih ruku dočekuje nova tehnološka rješenja čija će znanost postati dostupna svima. Naša je akademska, poslovna i građanska zajednica prepoznala važnost da iskoristimo priliku i zakoračimo naprijed na pozornici BlockSplita. Veselim se biti dio rasprave”izjavio je Puljak.

Ivica Puljak

Decentralizirana znanost temelji se na demokratizaciji pristupa znanstvenim procesima kako bi svatko, bez obzira na resurse kojima raspolaže, mogao sudjelovati ui pratiti znanstvene projekte i njihov napredak. Ivica Puljak fizičar je elementarnih čestica i profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, te je tijekom svoje karijere sudjelovao u jednom od najznačajnijih znanstvenih otkrića ovog tisućljeća – Higgsovog bozona, najmanje čestice u poznatom svemiru.

Potraga za njom trajala je desetljećima. Na projektu su sudjelovali timovi iz raznih zemalja, au jednom je trenutku postalo izvjesno da će za daljnje istraživanje biti potrebno izgraditi stroj za koji su dijelovi dolazili iz svih kuteva svijeta.

Iako je za takav pothvat bila nužna centralizirana struktura koja bi pratila potrebe cijelog tima i njegovih podjedinica, napredak i financijsku sliku, danas se sve više postavlja pitanje je li centralizirana struka dobar način za provođenje svih istraživanja u akademskoj zajednici. Od učinkovitosti do pravednosti, decentralizacija koja omogućuje blockchain tehnologiju nudi nova rješenja za niz problema na koje sve veći broj znanstvenika iz dana u dan upozorava.

Upravo će na ta pitanja BlockSplit i njegovi gosti odgovori pokušati na posve novom pratećem programu – DeSci Track, na kojem će pozornici dijeliti poznata imena zajednice koja predvode ovu znanstveno tehnološku revoluciju poput Joshue Bateaosnivača DeSci Worlda i Sarah Rousesuosnivačice SpaceBioDAO.

Četvrto izdanje BlockSplita, pod sponzorstvom NEAR, Tenderlyja i General Magica, objavljuje i najuzbudljiviji startup program dosad s Web3 Startup Pitch natjecanjem i privlačnim nagradama. Svi Web3 startupi pozvani su prijaviti se na sudjelovanje u pitch dijelu programa do 10. svibnja, od kojih će 10 najboljih biti pozvano da se predstavi pred stručnim žirijem od 6 sudaca i publikom koja će uključiti investitore iz ključnih investicijskih fondova kao što su LAUNCHub Ventures, Meta Change Capital i Deadalus Angels. BlockSplit je osigurao brojne nagrade za najbolji startup, uključujući 10.000 dolara softverskih usluga tvrtke Blank, 1500 dolara kredita Calimero Network, 2000 dolara pravnih usluga odvjetničkog društva Hrdalo i Krnić te akceleratorske programe u Inn Mindu i The Bloxu. Možete se natjecati prijaviti ovdje.

Ulaznice za BlockSplit dostupne su crta, a trenutno su u prodaji za 99 eura. Ulaznice za radionice prodaju se odvo

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr