Najvažnije najave s konferencije Google I/O: AI, AI, AI, pa nešto malo hardvera

Google je otvorio konferenciju za razvojne programe I/O opsežnim govorom u kojem su najavili vrlo širok raspon novih tehnologija, dodataka postojećim uslugama i funkcionalnosti svojih tražilice, a fokus je – kako se i očekivalo – bio na umjetnoj inteligenciji. Sundar Pichai toliko je puta u svom govoru spomenuo AI, da je to odmah postalo svojevrsni internetski meme.

Ne, među očekivanim se najava širenja mogućnosti traženja interneta i javne dostupnosti chatbota Bard bez liste čekanja (nažalost ne iu Hrvatskoj, za sada), bilo je tu i nekih zanimljivih novosti, kakve još nismo vidjeli od Googleovih konkurenata.

Bard i PaLM

Google Photos aplikacija će u novoj verziji dobiti “Magic Editor”, pametnu funkciju za uređivanje fotografija uz pomoć generativne umjetne inteligencije (za što je zadužen Adobeov AI sustav). Tu je i novi jezični model PaLM 2, brži i učinkovitiji od prethodnog, a na njemu se temelje gotovo svi predstavljeni sustavi koji koriste razumijevanje i obradu prirodnog jezika.

Bard će dobiti i podršku za multimodalne upite, pa će mu se kao “zadaci” moći davati u obliku slike, a nakon toga će se raditi jezičnim i generativnim ilustratorom kako bi korisnicima pružio sasvim nova iskustva generiranja kreativnih uradaka. Bard će, uz ovaj model, dobiti podršku za 40-ak jezika, a njegove će sve brojne mogućnosti postati sveprisutne u Googleovim proizvodima i uslugama, s vremenom.

Uz pametni chatbot s generativnim AI dodacima te model koji se bavi procesiranjem jezika, Google je otvorio i pristupio svom glazbenom generativnom modelu Glazba LMtako da ga također možete isprobati – doduše, u ograničenoj verziji.

Tražilica i ured

Najpoznatiji Googleov proizvod, internetska tražilica, proširuje se dodatkom Search Labs, koji će biti dostupan putem Chromea na desktopu ili putem Googleove mobilne aplikacije. Ova će sekcija, također upotrijebljena u AI tehnologijama, omogućiti proširene rezultate pretraživanja, kombinirane s umjetnom inteligencijom kreiranim odgovorima na pitanja korisnika. U slučaju da se upit tiče programiranja, AI će ponuditi i pomoći pri ispravljanju ili unaprjeđenju koda.

Uredski paket aplikacija Workspace bit će proširen, pogađate, umjetnom inteligencijom. U tom će slučaju pomoći u svakodnevnim poslovima poput pisanja tekstova, odgovaranja na e-mailove, analize podataka, provjere pravopisa, vizualizacije sadržaja i slično. Sve će to uskoro biti dostupno u eksperimentalnom programu Workspace Labs.

Android

Novi mobilni OS Android 14 donijet će – znate već – umjetnu inteligenciju za stvaranje jedinstvenih pozadinskih slika, pomoć pri pisanju poruka, a više od 50 stock aplikacija dobit će podršku za velike ekrane na tabletima ili preklopnim mobitelima, u kojima Google također ima što ponuditi .

Hardver

Najavljen je tako i službeno nedavno gotovo potpuno razotkriven preklopni mobitel Google Pixel Fold, njihov prvi takav uređaj, sa zaslonom od 7,6 inča u potpuno rasklopljenom stanju. Predstavljen je i klasični mobitel Google Pixel 7a čija je glavna prednost dodatno poboljšan i povećan senzor glavne kamere.

Nadalje, najavili su i dolazak na tržište 11-inčnog tableta Google Pixel Tablet, s pripadajućim dockom i ugrađenim Chromecastom. Više o svim ovim uređajima zasigurno ćemo doznati u narednim danima i tjednima, kad počnu stizati u ruke prvim recenzentima i korisnicima.

Iz Googlea su cjelokupna uvodna točka programa konferencije I/O, s preko stotinu novih najava, saželi u manje od 10 minuta ovdje:

Više o temiIzvor:Bug.hr