Biciklisti u Beču smiju skrenuti udesno i na crvenom svjetlu na semaforu

Od početka svibnja biciklistima je u austrijskoj prijestolnici dopušteno skretanje udesno na više od 170 semafora čak i kada je upaljeno crveno svjetlo. Time se dodatno olakšava kretanje gradom biciklom.

Austrijska prijestolnica kontinuirano ulazi u širenje i poboljšanje biciklističke mreže. Samo ove godine u te svrhe namjeravate uložiti više od 25 milijuna eura. No vožnja biciklom u Beču odnedavno postaje još atraktivnija jer bečke bicikliste očekuju novost. Od početka svibnja ove godine na više od 170 raskrižja u gradu dopušteno je skretanje udesno čak i kada je upaljeno crveno svjetlo na semaforu. Time se biciklistima dodatno olakšava kretanje gradom te se skraćuje vrijeme čekanja na semaforima. Na odabranim su lokacijama već postavljeni odgovarajući prometni znakovi sa zelenim strelicama.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Grad Beč ističe da im je sigurnost svih sudionika u prometu od velike važnosti. Stoga je najprije provedena temeljita analiza predloženih raskrižja, a još je u listopadu prošle godine omogućeno skretanje udesno na crvenom na prvih deset lokacija. Pritom su odabrane lokacije na kojima je prije i nakon raskrižja dostupna biciklistička staza kako bi se moglo skrenuti iz jedne trake u drugu te smanjiti potencijalnu opasnost. „Sve više Bečana svakodnevno vozi bicikl”, istaknuo je direktor Bečke agencije za mobilnost Martin Blum.

Iskustva na mjestima gdje je ova novost već uvedena pokazala su se pozitivnima. Bitno je da se biciklisti prije skretanja nakratko zaustave i uvjere se da to mogu učiniti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u prometu, a posebnu pozornost obratiti na pješake, ističe Blum.

Više o temiIzvor:Bug.hr