Pevex

  • Nemaju samo najveći dioničari – Pavao Vujnovac, Mario Radić i Jurica Lovrinčević – različita stajališta o neisplati dividende.
  • Mali dioničar Hrvoje Marković: ‘Zadržavanjem dobiti Pevex financira banku, a gubi zbog inflacije.’
  • Drugi manji dioničar, Franjo Kralj: ‘Ako se zadrži dobit, cijena dionice bit će viša, što mi je isplativije nego da mi se isplati dividenda.’ Serijal se nastavlja…

Na sjednici Glavne skupštine Pevexa na kojoj su dioničari s većinskim pravom glasa prihvatili prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da se zadrži prošlogodišnja dobit nije bilo iznenađenja. Najveći dioničari Pavao Vujnovac ja Mario Radić ponovno su, kao i lani, održali takvu odluku, a devet dioničara (od ukupno 429) – Jurica Lovrinčević, obitelj Hrkač, Hrvoje Markovićkao i oni iz Udruge malih dioničara Pevexa – bilo je protiv.

Suprotstavljena stajališta Pevexovih suvlasnika kulminirala su prošle godine kada je na sjednici Glavne skupštine prvi put izglasano zadržavanje dobiti u visini od 38,2 milijuna eura (286,5 milijuna kuna). Nakon toga, Udruga malih dioničara Pevexa zajedno s jednim od najvećih dioničara Lovrinčevićem (koji se također protivi zadržavanju cjelokupnog dobiti) podnijela je tužbu protiv tvrtke radi ‘utvrđivanja godišnjih financijskih izvješća ništetnim, kao i za poništavanje svih donesenih odluka na Glavnoj skupštini koja se održala 10. svibnja 2022.’.

Ročište je bilo sazvano pa odgođeno jer se nazirao dogovor među suvlasnicima, ali na kraju su svi ostali na svojim pozicijama. Prošlojedna skupština, pak, bila je repriza lanjske kada su isti akteri odlučili zadržati dobit od 34,8 milijuna eura (261 milijun kuna). Bio je to opet prijedlog Uprave i Nadzornog odbora, a prema javno dostupnim podacima i prema izjavama nekih sudionika koji su željeli ostati anonimni, za takvu su odluku glasali dioničari koji imaju više od dvije trećine glasačkih prava (dioničara je 429 s različitim glasačkim pravima), odnosno Skupština je tako odlučila sa 69,47 posto glasova, a protiv je bilo devet dioničara koji imaju ukupno 30,36 posto glasova. Nevažećih je bilo 0,17 posto.

Spasonosna turistička sezona

Protiv te odluke, primjerice, bili su Lovrinčević (8,82 posto dionica), kojeg je zastupao Marko Vargakao i njegova tvrtka Dicentra (14,4 posto), koju je zastupao odvjetnik Tin Matić. Inače, Lovrinčević je od 2016. do 2021. bio predsjednik Uprave kada ga je naslijedio Krešimir Bubalo, koji je od 2015. bio član Uprave. Protiv je bila i Udruga malih dioničara, koju je predstavljao predsjednik Hrvoje Marković, a očekivalo se da će za zadržavanje dobiti najveći dioničar Vujnovac (36,62 posto), kojeg je zastupala Zrinoslava Delićte Radić (8,99 posto) i njegova tvrtka Filir (7,65 posto) koju je zastupao Dario Domić.

Franjo Kralj, vlasnik tvrtke Kralj Commerce i suvlasnik Pevexa (5,26 posto), bio je također uz Vujnovca i Radića iako je, kažu neki sugovornici, i lani i ove godine između sjednica Skupštine govorio da je za isplatu dividende. No lani nije sudjelovao na sjednici, a ove je godine ipak podržao prijedlog Uprave i NO-a upravo zbog najavljene izgledne promjene vlasničke strukture s obzirom na to da Vujnovac i Radić planiraju prodati svoje udjele u tvrtki.

– Istina je da sam bio za isplatu dividende, ali kada sam čuo da najveći suvlasnici planiraju prodaju, odlučio sam im se priključiti. Jednostavno smatram da će, zadržimo li dobit, cijena dionice biti viša, što mi je isplativije nego da mi se isplati dividenda – iskreno će Kralj.

To je njegovo legitimno pravo iako se njegov interes ne mora poklapati s drugima. Kaže da ne pripada nijednoj struji, u dobrim je odnosima is Vujnovcem i Radićem, ali is Lovrinčevićem. Smatra da je dovoljno učinio za kompaniju u vremenu kada ju je trebalo spašavati tijekom stečaja te da je najbolje da iz nje izađe.

Lovrinčević nije odgovorio na naš upit (trenutačno je savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića), kao ni Radić, iako se njegovo i Vujnovčevo stajalište zna. Naime, predsjednik Uprave Bubalo nedavno je Lideru izjavio da je razlog za lanjsku odluku o zadržavanju dobiti bio početak rata u Ukrajini te zabrinutost zbog logističkih prava, a čak je nastao grč jer su prva tri mjeseca lani bila dosta loša. Tek s pripremom turističke sezone polovinom godine kompanija je počela bolje raditi. Iako je odlično poslovala, i ove su godine najveći dioničari odlučili zadržati dobit iz 2022. radi provedbe strateških ciljeva, ponajprije organskog i anorganskog rasta.

– U Hrvatskoj imamo u planu daljnje širenje i otvaranje novih prodajnih centara kojima bismo pokrili cijelu zemlju, a onda slijedi iskorak na inozemna tržišta – najavljuje Bubalo.

Akvizicija u pripremi

U tijeku su pregovori o preuzimanju jedne tvrtke i trgovine u vlasništvu druge tvrtke. Bubalo očekuje da će akviziciju zaključiti u idućim mjesecima i pol do dva mjeseca, jer su pregovori u završnoj fazi, ali nije želio otkriti o kojoj je tvrtki riječ.

Inače, lani je, kako stoji u izvještaju s posljednje sjednice Skupštine (objavljeno na Pevexovoj web-stranici), započela rekonstrukcija i dogradnja prodajnog centra u Virovitici, a završetak radova očekuje se sredinom ove godine. U prosincu je otvoren 28. prodajni centar, u Svetom Ivanu Zelini, čime je Pevex nastavio ulaganje u manje formate prodajnih centara.

Osim toga, kupljeno je zemljište u Poreču, na kojem će se graditi novi prodajni centar, au pripremi je i gradnja centralnog skladišta na zagrebačkom Jankomiru. Ulagalo se iu izgled prodajnih centara, a desetak ih je opremljeno i uređeno, u što je uloženo šest milijuna eura. Otprilike na isto toliko lokacija ugrađeni su solarni paneli. Ukupno Pevex u 28 prodajnih centara u 24 grada ima 190 tisuća četvornih metara, a 12 je objekata u vlasništvu tvrtke.

Ne, predsjednik Udruge malih dioničara Marković, koji nam je potvrdio da je jedan od 30 posto onih koji su glasali protiv, smatra da to nije razlog da tvrtka zadrži cjelokupnu dobit te navodi zašto je tako odlučio. Kaže da je Uprava podnijela takav prijedlog jer je u skladu sa strategijom razvoja koja predviđa 40 prodajnih centara i izgradnju logističko-distributivnog centra.

– Ako se sjećate, dobit prošle godine zadržana je iz istog razloga. Međutim, kako je vidljivo iz novčanog toka, Pevex je u investicijske aktivnosti uložio svega deset milijuna eura, što je daleko najmanji iznos unazad više od pet godina – objašnjava Marković.

Bubalo dod

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr