Jedan od najvećih Rimčevih ulagača, Softbank, zabilježio je rekordni gubitak od 39 milijardi dolara

Vision fondovi japanske investicijske tvrtke Softbank postigli su rekordne gubitke u iznosu od 5,3 bilijuna jena (39 milijardi dolara). Radi se o jednom od posljednjih velikih institucionalnih investitora u Rimac Grupu. Fond je početkom prošle godine uložio zajedno s Goldman Sachs Asset Managementom u Rimac Grupu 500 milijuna eura.

Tijekom posljednje fiskalne godine, koja je završila s ožujkom, japanska je tvrtka zabilježila neto gubitak od 970,1 milijardu jena, godinu ranije gubitak je iznosio 1,7 milijardi jena. U prva su tri mjeseca gubici tvrtkinih fondova iznosili 250 milijardi jena.

Softbank se sada okrenuo ‘obrambenom načinu rada’, kako je to nazvao osnivač tvrtke Masayoshi grijehšto znači da zaustavlja nova ulaganja, ali i smanjuje svoje udjele u tvrtkama.

Inače, japanski Softbank ulagao je u startupe preko tri svoja institucionalna igrača, Vision Fund 1, Vision fund 2 i Latin America Funds, a čini se da je najviše gubitaka ostvareno na južnoameričkom tržištu i Vision Fundu 2. upravo onaj koji je pomogao Rimcu u sufinanciranju izgradnje kampusa.

Također, kako piše Financial Times, blizu je dogovora o prodaji Fortress Investment Groupa, stečene 2017. godine, državnom imovinskom fondu Mubadala iz Abu Dhabije za čak tri milijarde dolara.

Iako su im se vrijednosti nekih od najvećih javnih ulaganja, poput one u južnokorejskom Coupangu i kineskom Didi Globalu, oporavile tijekom posljednjeg tromjesečja, analitičari smatraju da su gubici u privatnom portfelju bili veći od očekivanih.

Kirk Boodryanalitičar tvrtke Astris Advisory u Japanu, za Financial Times je izjavio da će se konzervativni stav Softbanke vjerojatno nastaviti zbog dugotrajne nesigurnosti na tržištu nakon kolapsa banke Silicijske doline, ali i zbog kontinuirane borbe protiv inflacije.

– Okruženje je definitivno teško jer su kamatne stope porasle i zapravo se još ne vidi kraj dizanja stopa. Softb

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr