Hrvatski piloti odradili prve samostalne letove na Rafaleima

U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programu realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj Republici – objavljeno je ovoga petka iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Nije objavljeno koliko je pilot obavio takav let.

Službena odluka o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva višenamjenskim borbenim zrakoplovima tipa Dassault Rafale F3-R donesena je u svibnju 2021. godine, nakon dugogodišnjeg procesa odlučivanja. Hrvatska će kupiti ukupno 12 polovnih francuskih aviona, od čega 10 jednosjeda i 2 trenažna dvosjeda.

Tada je bila prihvaćena i prodajna cijena od 999 milijuna eura, ali je u međuvremenu nešto i narasla. Hrvatska zrakoplovi će otplaćivati ​​”na rate”, a prvi primjerci, njih 8, trebali bi nam biti isporučeni sljedeće godine. Početkom 2025. godine u Hrvatsku će stići i preostala 4 zrakoplova.

Obuke pilota i drugog osoblja

Ministar obrane Mario Banožić tom prigodom čestitao je pilotima HRZ-a na njihovom prvom, a ujedno i povijesnom samostalnom letu na avionima Rafale te poručio kako su svojim letovima označili početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske: “Ovim smo letovima potvrdili kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima pilote svjetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno naučiti. Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama iu kratkom vremenu uspješno zamijenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima”, rekao je.

U skladu s ugovorom, početkom 2023. godine prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila je upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.

Osim pilota, prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje zrakoplova Rafale već je upućena na obuku u zrakoplovnu bazu francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu. Obuka traje 18 mjeseci, a provodi se u francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

Postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale unutar HRZ-a.

Više o temiIzvor:Bug.hr