'OVO JE SAMO POČETAK!' Stvar je gotova, Zagreb miče 'nepodobne': U Dubravi se usprotivili, ne žele maknuti ime ubijenog pjesnika

Fotografija: Pixabay

Autor: Dnevno.hr

U četvrtima Pešćenica-Žitnjak, Gornja Dubrava, Črnomerec ja Trnje ide se u izmjenu imena ukupno deset ulica koje su nazvane po osobama povezanima s NDH, odlučio je Odbor za imenovanja trgova i ulice zagrebačke Gradske skupštine.

Naime, riječ je o promijenjenim imenima ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića u četvrti Pešćenica – Žitnjak, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana ja Branka Klarića na Črnomercu, ulice Vladimira Jurčića u Gornjoj Dubravi i Petar Grgec na Trnju.

Saborski odbor na čelu s Radom Borićem istaknuo je da je sve pokrenuto na inicijativu Documente – Centar za suočavanje s prošlošću ja Svjetskog židovskog kongresa. Oni su se ranije obratili svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako iu Zagrebu, s popisom ulica i trgova koji nose ime pojedinaca povezanih s ustaškim režimom.

25 ulica u Hrvatskoj

Tako se u poslanom dokumentu navode imena 25-ero pojedinaca povezanih s NDH koji u Hrvatskoj, u pojedinim mjestima i gradovima, imaju svoje ulice i trgove i spomenike.

Prije odluke o pokretanju preimenovanja, zatražena su mišljenja četvrti gradske četvrti Pešćenica-Žitnjak, Črnomerca i Gornje Dubrave, dok se očitovanje trnjanskog vijeća očekuje uskoro. Jedino su se u Gornjoj Dubraviu čijem gradskom vijeću oporba ima većinu, usprotivio se prijedlogu preimenovanja.

“Vijeće, nakon glasovanja temeljem uvida u dostavljenu dokumentaciju i rasprave vezane uz zahtjev, ne podržava navedeni prijedlog o preimenovanju Ulice Vladimira Jurčića”, ističe se u zaključku tog VGČ-a.

U Dubravi su se usprotivili, svejedno se ide u preimenovanje

Prema dopisu Documente, Jurčić je bio profesor i književnik koji je, između ostalog, sudjelovao u ustaškoj promidžbi i indoktrinaciji mladeži.

Inače je Vladimir Jurčić rođen u Bjelovaru 1910. i bio je hrvatski pjesnik, esejist i feljtonist te je pisao književnu, glazbenu, kazališnu i likovnu kritiku.

U rodnom mjestu završio pučku školu i prvi razred gimnazije, ostatak u Gospiću, Senju, Vinkovcima i Zagrebu gdje je završio Klasičnu gimnaziju 1930. godine i diplomirao slavistiku na Filozofskom fakultetu. Do svibnja 1945. radio je na III Muškoj gimnaziji u Kušlanovoj, Zagreb, gdje je uhićen, odveden i ubijen.

Borić, međutim, ističe da će, unatoč negativnom mišljenju Vijeće u Gornjoj Dubravi, krenuti u preimenovanje, s obzirom da vijeće nije argumentiralo svoju odbijenicu, a Svjetski židovski kongres je gradskom vijeću naknadno poslao ponovljeni zahtjev, s obrazloženjem koje su supotpisali povjesničari. Hrvoje Klasić ja Ivo Goldstein.

‘Grad bi snosio troškove i da nema zakonske obveze’

Za razliku od njih, u VGČ Pešćenica-Žitnjak, preimenovanje četiri ulice podržali su članovi Vijeća, uključujući i jednu opozicijsku.

Ovakav konsenzus pokazuje da naši sugrađani prepoznaju da javne površine ne zaslužuju nazivati ​​osobe koje su surađivale ili podržavale NDH, dodaje Borić i ističe kako je odluka Upravnog odbora početak procesa preimenovanja.

Osim što će se uz prijedloge samih gradskih četvrti treba izabrati nova imena ulica, sve još mora proći i javnu raspravu u trajanju od 30 dana i Agenciju za geografska imena. Nakon toga, prijedlog s novim imenima ulice uputit će se na glasanje u Gradskoj skupštini.

Istaknula je i da građani neće morati platiti troškove promjene osobnih dokumenata, s obzirom da će to, prema Zakonu o naseljima iz 2022., biti obveza jedinice lokalne samouprave.

“Grad bi to napravio i da nema zakonsku obvezu”, dodao je Borić.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr