Predstavljen projekt koji će obrazovati i nastavnike i učenike – u škole stiže „Revolucija digitalne pismenosti“

U Sheratonu je predstavljen projekt “Revolucija digitalne pismenosti” kojemu je cilj educirati nastavnike i djecu, kako bi se pomoglo novim generacijama da razviju razinu vještina potrebnih za ovladavanje nadolazećim tehnologijama (kao što su npr. umjetna inteligencija, roboti, 3D tiskanje itd.) čime će se radikalno poboljšati jednakost prilika te prilika za uspjeh sljedećih generacija lidera u novim tehnologijama.

Rotary klub Zagreb Centar u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuo je inovativni humanitarni projekt pod nazivom “Revolucija digitalne pismenosti”. Projekt „Revolucija digitalne pismenosti“ kojemu je cilj, uz edukaciju učenika i nastavnika, isporučiti 15.000 micro:bitova u 300 osnovnih škola diljem Hrvatske te osigurati edukaciju 1200 nastavnika i knjižničara. Ova je humanitarna inicijativa financirana isključivo donacijama lokalne i globalne Rotary zajednice te donacijama lokalnih partnerskih tvrtki na projektu.

Hrvatska je među prvim zemljama u svijetu koje su usvojile micro:bit u nastavi, a prema našim saznanjima ovo je i prva nacionalna implementacija micro:bita od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Ovaj projekt odličan je primjer kako se uvođenje modernih alata i inovacija u obrazovni sustav može napraviti i inicijativama civilnog društva, u suradnji s državom, ali i partnerskim organizacijama. Ovim putem želim zahvaliti svim Rotarijancima i Rotary klubovima diljem svijeta koji su prepoznali potencijale ovog projekta i uključili se u ovu inicijativu. Posebno se želim zahvaliti i pohvaliti hrvatske tvrtke partnere na projektu i to: Telemach, Infobip GDI, Hrvatska pošta, Algebru, Comping, Storm Computers, CADCAM, SD Informatiku, Five, Megatrend, Serengeti, Photomath, Altimu i Shape 404.“ izjavio je član projektnog tima, gospodin Ivan Vidaković u ime Rotary Cluba Zagreb Centar, istaknuvši pomoć ključnih partnera projekta bez kojih realizacija projekta ne bi bila moguća.

Ivan Vidaković rekao je i kako tehnologija danas transformira sve aspekte našeg života i zato je od kritične važnosti da osposobimo naše buduće generacije za globalne prilike i izazove koje donosi 21. stoljeće te je usvajanje digitalnih vještina od najveće dobi ključ uspjeha za buduće generacije u Hrvatskoj.

Projektom će se školske knjižnice, uvođenjem micro:bitova, transformirati u digitalne hubove, a sve uz podršku bogatog sadržaja i obuke. Osim mikro:bitova potrebnih za nastavu u knjižnicama će se alocirati i dodatni uređaji kako bi ih učenici mogli posuditi za rad kod kuće. Učenici će na digitalno kreativan način usvajati i implementirati znanja za razvijanje digitalnih i STEM kompetencija.

„Kontinuirana ulaganja Telemacha u tehnološki razvoj temelj su stvaranja digitalno naprednog društva. Poticanjem STEM vještina u najranijoj dobi, osobito kod djece i mladih osiguravamo pokretačku snagu i preduvjete njihova razvoja i rasta. Želimo li budući kreatori suvremenog društva boljih prilika, moramo im osigurati prilike, otvoriti prostor za kritičko promišljanje i dati digitalne alate s kojima će oblikovati našu budućnost, neovisno u kojem će području postati najbolji stručnjaci – učitelji, programeri, dizajneri računalnih igara. Ovaj projekt upravo je odgovor na budućnost koju danas, zajednički, stvaramo, i iznimno sam ponosan što sudjelujemo u ovom hvalevrijednom projektu“ – istaknuo je predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska, Adrian Ježinadodavši kako će se projektom Revolucija digitalne pismenosti osigurati izvođenje nastavnog sadržaja na digitalno kreativno

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr