Provjereno je već radilo priču o njemu, a on je dobio novi mandat: “Nitko ne zna što troši proračunski novac”

Sam sebi prenamijenio je zemljište u građevinsko. Kada je prije dvije godine Provjereno o njemu radilo priču, rekao je da to ne radi kako bi profitirao, već radi razvoja svoje obitelji. U međuvremenu je dobio još jedan mandat i nastavio raditi po svome. Reporterka Provjerenog Ema Branica istražila je zašto ga nazivaju prototipom lokalnog šerifa.

GalerijaAngelo Mattich, načelnik Višnjana Chiara Bilić, novinarka portala Istra24 Zoran Dekleva, bivši porečki službenik +5Provjereno: Sporni poslovi načelnika Višnjana - 1


Načelnik Višnjana Angelo Mattich sam je sebi prenamijenio zemljište u građevinsko. I to ne kvadrat ili dva, već 16 i pol tisuća. Ekipa Provjerenog o njemu je priču radila prije dvije godine, a sada su stvari otišle još dalje.

Povjerenstvo za sukob interesa je protiv njega je nakon priloga Provjerenog pokrenulo postupak jer je sam sa sobom – Angelo Mattich kao privatna osoba i Angelo Mattich kao općinski načelnik – potpisao ugovor o zamjeni zemljišta i to baš u zoni koja postaje poslovna.

“Nisam znao tada da ću biti načelnik općine 2021. godine, kada će se mijenjati prostorni plan. To nisam mogao znati”, rekao je načelnik.

To nije sve. U drugom slučaju je kao načelnik sam sebi, odnosno svom obrtu, oprostio gotovo 90 tisuća kuna naknade za pravo građenja jer mu općina – odnosno on – nije izmakla dalekovod. Zadnja vijest koja se probala Istrom je ona da se u višnjanskom vrtiću, kojem je osnivač općine, zaposlila ni manje ni više nego načelnikova supruga.

“Bez nekakve pisane i usmene provjere odabrao je suprugu od načelnika temeljem intervjua uz argument da je pokazao najveće kompetencije za potrebno radno mjesto i zavidnu razinu motivacije”, rekla je Ana Černjulopćinska vijećnica IDS-a.

Prosvjetna inspekcija je utvrdila niz nepravilnosti i napravila njihovo otklanjanje, ali i zabranila rad ravnateljici. Inspekcija je utvrdila da natječaj za ravnateljicu nije po statutu i zakonu te da je zaposlena u srpnju, a drugi kandidati za to radno mjesto o natječaju su obaviješteni tek- u rujnu. I iako joj je inspekcija zabranila rad, ona radi.

“On je pretvorio općinu s velikim ‘O’ kao jedinu lokalnu samoupravu, ali i općinu kao cijelo područje u svoju privatnu prčiju”, rekla je Chiara Bilićnovinar portala Istra24.

Na što se troši novac iz proračuna?

Da posluje s općinom, rekla je reporterki Provjerenog Emi Branici Zoran Dekleva, graniči s ludilom. On je bivši porečki službenik pa jako dobro poznaje propise i zakone, a sada radi za tvrtku češkog investitora koji se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina. Na javnom su natječaju prije dvije godine kupili 10.800 kvadrata zemljišta općine Višnjan kako bi gradili 10 kuća.

“Nakon što smo sklopili kupoprodajni ugovor, naša obveza kao kupca bila je da to zemljište platimo u roku od osam dana”, rekao je Dekleva i dodao: “Općina se obvezala realizirati kompletnu infrastrukturu”.

Od svega toga jedino su probili put. Nisu doveli ni struju ni vodu ni kanalizaciju, a svi rokovi su prošli te je 4,5 milijuna kuna od investitora odavno sjelo na račun općine. Dok jedni stagniraju, razvoj načelnika i njegove obitelji ide dalje, ao radu općine, dozvolama i investicijama nemoguće je išta saznati.

“Apsolutno nitko ne zna za što se unazad nekoliko godina trošio proračunski novaca vidljivo je da općina stagnira”, rekla je Bilić.

Rekorderi po izdvajanju za političke stranke

Sve ono što je ekipa Provjerenog snimala prije dvije godine još je u izgradnji i nema velikih pomaka. Općina je to od 2000 stanovnika i čak tri komunalna poduzeća koja također ne objavljuju ni plan nabave ni sklopljene ugovore, ali se zato zna koliko se troši na političke stranke.

“Mi smo rekorderi u izdvajanju proračunskih sredstava za financiranje političkih stranaka. Izdvajali smo rekordnih 3570 kuna po vijećniku. Samo za usporedbu: Poreč, koji je puno bogatija općina, daje 1500 kuna, a manje općine oko 350 kuna, dakle 10 puta manje”, rekla je Černjul.

U svijetu je najviše vijećnika Matticheve stranke. U izbornoj godini izdvajali su 3570 kuna, a sada su izglasali nešto manje – 1900 kuna na mjesec. Nezavisna lista Višnjan naziv mu je stranke, a isključivo se financira novcem općine, odnosno kako vijeće glasi. Branica ga nije uspjela pitati ni za to, a ni zašto se ne zna kako troši proračunski novac.

“Uvažena gospođo, ulovili ste me sada u mom privatnom vremenu i pitate me za neke stvari”, rekao je. Nakon što mu je reporterka Provjerenog uzvratila da je 13 sati i pitala ne bi trebala biti na poslu, on je na trenutak zašutio te poklopio slušalicu.

Općina je to gdje jedna vlada i njegova svita, a svi se pitaju do kada će tako biti.

“Sazivali smo radne sastanke na koje se nikad nisu odazvali i ne preostaje nam ništa drugo nego pokrenuti tužbu za naknadu štete”, naveo je.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr