Prvi sveobuhvatni zakon u svijetu: Pravila oko korištenja prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora…

Europski parlament donosi prvi zakon na svijetu za regulaciju AI-ja.

Odbori Europskog parlamenta usvojili su pregovarački mandat o zakonu o umjetnoj inteligenciji, ključni korak u definiranju pravila za novu, izvjesno, disruptivnu tehnologiju.

Dugo očekivani regulatorni okvir za alate umjetne inteligencije (AI) kao što je ChatGPT bit će prvi sveobuhvatni zakon u svijetu koji će regulirati tehnologiju i postaviti pravila oko upotrebe prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora i drugih aplikacija umjetne inteligencije.

Ključno u prijedlozima, o kojima se pregovaralo dvije godine, jest da će se alati umjetne inteligencije klasificirati prema percipiranoj razini rizika, na ljestvici niske do neprihvatljive, piše Reuters. Vlade i tvrtke koje koriste te alate imaju različite obveze, ovisno o razini rizika.

Na glasovanju u četvrtak zastupnici Europskog parlamenta složili su se zabraniti korištenje prepoznavanja lica u javnim prostorima, prediktivne policijske alate (poput scenarija Minority Reporta Stevena Spielberga), te nametnuti nove zahtjeve transparentnosti za generativne AI aplikacije poput OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Delikatan dogovor
“To je delikatan posao. Ali to je paket za koji mislim da daje nešto svima koji su sudjelovali u ovim pregovorima”, rekao je Dragos Tudorache, jedan od europarlamentaraca zaduženih za izradu zakonskog prijedloga uoči glasovanja u parlamentarnom odboru.

“Naša društva očekuju od nas da učinimo nešto odlučno u vezi s umjetnom inteligencijom i utjecajem koji ima na njihove živote. Dovoljno je samo upaliti TV… u posljednja dva-tri mjeseca, i svakim danom vidite koliko to postaje važno za građane”, rekao je Tudorache.

Nacrt zakona sada prelazi u iduću fazu procesa u kojoj će zastupnici brusiti detalje s Europskom komisijom i državama članicama.

Zakon ide o glasovanju na plenarnu sjednicu Parlamenta u lipnju prije nego što se usuglase konačni uvjeti u razgovorima “trijaloga” u kojima sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije. Nakon usvajanja članica će na raspolaganju imati odgodu od oko dvije godine kako bi se prilagodile novim zakonskim propisima.

Smanjiti rizike
“Ključna ideja je pokušati minimizirati rizike koje svaka tehnologija nosi, ali i iskoristiti transformacijske potencijale. Prije svega za povećanje kvalitete života, za europsku inovativnost i konkurentnost, te kao motor hvatanja koraka s najrazvijenijim državama svijeta”, rekao je u izjavi hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler, potpredsjednik Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju.

Njemačka zastupnica Svenja Hahn rekla je za Re

Više o temiIzvor:Poslovni.hr