Rezultati MOL Grupe u prvom tromjesečju: Snažna EBITDA povećana izvrsnim internim rezultatima

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine, u kojem je ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu od 714 milijuna dolara, unatoč nepovoljnom regulatornom okruženju i smanjenju cijene nafte i plina. Snažne brojke rezultata su solidnih unutarnjih rezultata u svim odjelima: djelatnost Usluga kupcima oporavila se nakon ni zadnjih rezultata djelatnosti, povećan je obujam proizvodnje Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a rafinijsko je poslovanje i dalje profitabilno u djelatnosti Rafinerije i marketinga. MOL je u prvom tromjesečju 2023. generirao pojednostavljeni slobodni novčani tok u iznosu većem od 500 milijuna dolara, što je gotovo jednako kao iu prethodnom tromjesečju te u istom tromjesečju prošle godine, a sve su djelatnosti podjednako pridonijele rezultatu.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi: „MOL Grupa ostvarila je stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2023. godine, s obzirom na to da je normalizacija makroekonomskih uvjeta dobrim dijelom ublažena dobrim internim rezultatima djelatnosti. Naša je tvrtka napravila velike korake u podršci energetskom suverenitetu regije – djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina uspjela je povećati količinu domaće proizvodnje, vlastitu sirovu naftu iz Azerbajdžana počeli smo isporučivati ​​u Europu te smo nastavili s ulaganjima koja su našim rafinerijama na kontinentu omogućila pristup sirovini nafti iz različitih izvora. Osim toga, djelatnost Usluga kupcima iz prošlogodišnje krize izašla je još snažnije te se počeo poslovati u Poljskoj.

Godinu dana nakon početka rata u Ukrajini jasno je da su dugoročne gospodarske posljedice te da će se promijeniti uvjeti na europskoj energetskoj sceni. Unatoč negativnom utjecaju na nepovoljne regulatorne uvjete, naš integrirani i otporni poslovni model pokazao se uspješnim u ovom vrlo izazovnom okruženju, što nam omogućuje ne samo da nastavimo s diverzifikacijom poslovanja, već i da nastavimo s našim transformacijskim projektima.“

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketingporasla je za 18 % u odnosu na isto tromjesečje lani te je dosegla 299 milijuna dolara. Marža u petrokemijskom sektoru i dalje je pod pritiskom, no rezultati Rafinerije i marketinga uspjeli su nadoknaditi negativne čimbenike, unatoč porezu na ekstradobit u Mađarskoj. Potražnja za motornim gorivima u prvom je tromjesečju u Mađarskoj smanjena za 14 % u odnosu na isto razdoblje lani, jer je u prvom tromjesečju 2022. ograničenje cijene goriva povećalo potrošnju, dok je potražnja lagano rasla u Slovačkoj (+3 %) i Hrvatskoj (+ 1 %). U ožujku je postignut ključni cilj u nastojanjima usmjerenim na diverzifikaciju sirove nafte. Naime, MOL Grupa dopremila je sirovu naftuAzerbejdžansko svjetlood nalazišta ACG u Azerbajdžanu, čiji je suvlasnik, do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi, što je omogućilo dodatnu fleksibilnost u nabavi sirove nafte.

EBITDA djelatnostiUsluga kupcimau prvom je tromjesečju 2022. rasla za 97 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu je doprinijelo poboljšanje regulatornog okvira, a marža na ne-goriva dodatno je porasla. Obujam prodaje porastao je za 16 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na što je pozitivno utjecao neorganski rast ostvaren preuzimanjem Lotosa u Poljskoj u iznosu od oko 200 milijuna litara. Nakon proširenja portfelja Usluga kupcima u Poljskoj krajem 2022., u toj je zemlji pokrenut MOL-ov brend iu tijeku je rebrandiranje benzinskih postaja. Broj Fresh Corner lokacija u cijeloj mreži porastao je sa 1081 u prvom tromjesečju 2022. na 1172 u prvom tromjesečju 2023.

EBITDAdjelatnostiIstraživanje i proizvodnja nafte i plinau prvom je tromjesečju 2023. pala na 283 milijuna američkih dolara pod utjecajem smanjenja cijena nafte i plina. Dodatna naknada kojom je opterećena proizvodnja u Mađarskoj i regulacija cijena plina u Hrvatskoj smanjile su rezultate. Međutim, u toj je djelatnosti ostvaren pojednostavljeni slobodni novčani tok u iznosu od 205 milijuna američkih dolara. Obujmi proizvodnje povećani su u Mađarskoj i iračkom Kurdistanu zahvaljujući našim neumornim nastojanjima usmjerenim na razvojna polja. Naknada iz polja ACG također je bila veća uslijed višeg udjela ostvarenog zbog niske cijene nafte, donoseći veću ukupnu proizvodnju od 95 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno što je više od predviđenih smjernica. U Mađarskoj je nastavljena provedba programa bušenja plitkih ležišta plina. U prvom tromjesečju 2023. uspješno su ispitane tri bušotine, čime je ukupan broj bušotina plitkog plina povećan 19. od početka programa 2019. godine. Unatoč troškovnom pritisku u cijelom lancu vrijednosti, jedini operativni troškovi na razini Grupe u prvom tromjesečju 2023. zadržali su se na razini nižoj od šest američkih dolara po barelu.

EBITDAdjelatnostiplinskog poslovanjau prvom je tromjesečju 2023. dosegnula 79 milijuna američkih dolara, što predstavlja rast od 64 % u odnosu na n.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr