REAL TALK: Je li žena više od majčinstva i zašto je 'osnaživanje' žena bullshit?

Majčinstvo kroz povijesnu leću

Povijest su pisali muškarci pa su se uspjeli i druge uloge žena (osim majčinske) često minorizirale i ignorirale. Prisjetite se svih povijesnih udžbenika koje ste čitale. Koliko je muškaraca značajnih za povijest u njima, a koliko žena? Nije moguće da su muškarci ti koji kroz povijest kroje našu stvarnost, nego se žene jednostavno rijetko spominju. Od Biblije naovamo, majčinska, kao i uloga skrbiteljice je ono što stavlja glavni reflektor na nas, a te se uloge nekako podrazumijevaju, da ne kažem banaliziraju. Jer što je muškarac bez brkova ili žena bez djece?

Ne znam znate li, ali genetika je uredila to da djeca, prvih nekoliko dana po rođenju, ekstremno fizički liče na oca kako bi ih otac prihvatio. Ne znam je li to da bude majka i način na koji to činimo često podliježe društvenim trendovima pa je tako, nekad davno, dojenje bilo rezervirano za sluškinje, a ne za imune majke. Isto kao i odgoj djece. Danas o dojenju znamo kako je to najbolji način prehrane djeteta pa smo spremni brzo osuditi majke koje to ne čine. Primjerice majke koje se ne mogu dojiti jer su imale obostranu mastektomiju.

Ne znam jeste li znale, ali onog trenutka kada je u zakonu ušla mogućnost da očevi koriste porodiljni ili roditeljski dopust oni su ga počeli i koristiti. Ne u velikom broju, ali ih ima. Je li se u njima odjednom probudila potreba ili je ipak sad malo lakše iskazati želju za ostankom doma s djetetom? U SAD-u ćete dobiti plaću samo za 2 mjeseca porodiljnog dopusta. Jesu li Amerikanke manje majke od nas? Kako to uopće izdržavaju? Moja baka je na selu morala raditi na polju vrlo brzo po rođenju svoje kćeri pa ju je ostavila samu doma, čvrsto povezanu u kolijevci kako ne bi iz nje ispala. Tek kad bi jako plakala, došla bi kakva baka iz susjedstva provjeriti je li sve ok. A to je bilo prije nepunih 70 godina.

Pitam se što je to zapravo majčinstvo jer izgleda da društvene norme, pravila i vremena utječu na nas. Neke stvari radimo koje prije nismo i obrnuto. Neke stvari su sablazan dok su prije nepunog stoljeća bile standardne. Vjerujem da smo danas odmaknuli prilično od vremena kad su djeca bila u neizvjesnosti, bez obzira na ljubav njihove majke. Jednostavno su vremena bila drugačija. No danas smo opet otišli u drugi ekstrem pa je majčinstvo ponekad prenaglašeno, kao i roditeljstvo općenito. Roditelji se “preslikavaju” na djecu, ne dajući im granice, pravila i odgovornosti koje bi kroz odgoj morali dati. S jedne strane vrlo permisivni gdje djeca sama odabiru što će svaki dan za ručak jesti, jer druge strane previše uključeni i kontroliraju gdje će se učiti i raditi školske projekte zajedno s djecom ne dopuštajući im da nauči sama (pa makar i bili neuspješni isprva).

Preuzimanje skrbi nad djetetom nije lak zadatak, a budući da smo s djecom vezani jakom empatijom, ljubavlju i potrebom za zaštitom, teško je odvojiti se i uzeti nešto drugačiji stav na tu temu. Majčinstvo je prekrasno i ispunjavajuće iskustvo koje može ostati sve to i ako postavimo bolja pravila “igre” te ga ravnopravno podijelimo s drugim roditeljima.

Je li žena više od majčinstva?

Žene su kroz povijest mijenjale postavke i tražile za sebe veća prava. Dok je prije nešto manje od sto godina bilo neobično vidjeti ženu koja radi i ima pravo glasa, danas je to teško i zamisliti. Žena stvorena za majčinstvo vremenom je postala više od toga. S promjenom stigle su i druge prilike poput prilika za radom, samostalnošću, ali i prilikama za izbor oko toga želimo li postati majke ili ne. Jer nekad je to bilo teško zamislivo. Žena je morala postati majka, to se od nje očekivalo, a malo koja je odabrala ne ispuni tu ulogu. Ne, s prilikama kao i sa slobodom, dolaze nove odgovornosti.

Danas, moderna žena ima odgovornost biti majka, ali i poslovna žena, partnerica koja podržava, prijateljica i po mogućnosti ona koja prati trendove, redovno kuha, sprema i vječno je dobre volje. Ova rečenica me baca u filmove poput “stepfordskih supruga” gdje sređena žena s frizurom u štiklama dočekuje svog radnika – muža na ulaznim vratima, uzima mu kaput i šešir, a na stolu se puši netom spremljen. odrezak uz nezaobilazan burbon. Jer bio mu je naporan dan. Samo što danas ista ta stepfordska supruga nije bila doma cijeli dan nego se i sama se upravo vratila s posla. I jedno i drugo ne treba tako biti, mi možemo bolje.

Više o temiIzvor: Journal.hr