3. hoće li graditi polarne kruzere za Amerikance? Navozi bi bili zaposleni godinama

Za početak, najavljene su četiri nove zgrade, a nekoliko ih je još opcionalno.

U riječkom “3. maju” potpisano je pismo namjere za gradnju serije ekspedicijskih polarnih kruzera s jednom američkom brodarskom kompanijom. Ova dobra vijest za trećemajske navoze neslužbeno je za Novi popis potvrdilo je više izvora, no zbog klauzule povjerljivosti svi detalji ovog posla, uključujući i identitet brodovlasnika, zasad se taje od javnosti.

Prema informacijama kojima se raspolaže, ovaj posao koji se smiješi riječkom brodogradilištu takvog je obaveza da bi se riješilo ključno pitanje opstanka riječkih navoza jer bi osigurao zaposlenost kapaciteta za više godina.

Navodno su četiri nove zgrade u igri za početak, a nekoliko njih još nije obavezno. Riječ je o kruzerima koji bi bili manjih dimenzija i nešto manje luksuzni od Eclipse I i II grupe Australian Scenic, ali bi također bili izgrađeni i opremljeni u najvišoj polarnoj klasi koja postoji za putničke brodove.

Predstoji priprema i izrada sve popratne dokumentacije koja prethodi konačnom parafiranju, no namjera je da ugovori za izgradnju prvih novih zgrada iz ove serije ekspedicijskih kruzera budu potpisani do kraja ove godine.

U mjesecima koji slijede bit će puno jasnija slika oko ovog značajnog posla koji je pokušavao na vrata “3. maja”.

Kao što je poznato, riječko brodogradilište prije još jednim je restrukturiranjem ili, bolje rečeno, reorganizacijom. Postoji i usvojen je plan prema kojem bi se djelatnost i dio zaposlenih prebacili na tvrtku-kćer “3. maj Rijeka 1905”, što je najelegantnije rješenje da se rij

Više o temiIzvor:Poslovni.hr