• 150g tamne čokolade
  • 80 ml mlijeka
  • 120ml vrhnja za šlag
  • 2 žumanjke (L)
  • Prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • Žličica ekstrakta od vanilije
  • 2 lista želatine

Čoko krema br. 2:

  • 200g tamne čokolade
  • 100g mliječne čokolade
  • 150ml vrhnja za šlag
  • 4 lista želatine
  • 2 žumanjke (L)
  • 40 g šećera
  • 350ml vrhnja za šlag

Postupak

  • Prvo napravite biskvit.
  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilacijom ili 190-200 bez. Kalup promjera 24 cm na dnu obložite papirom za pečenje.
  • Otopite čokoladu i maslac na pari. U tu smjesu (otopljenu čokoladu i maslac) umiješajte pjenjačom jaja, šećer, brašno i sol, brzo i kratko, da se smjesa ujednači. Istresite smjesu u pripremljeni kalup u pecite nekih 10ak minuta. Vidjet ćete da se lijepo i ravno ispekao. Izvadite biskvit iz pećnice i dobro ohladite. Kad se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa i maknite mu papir i vratite u kalup. Okrenite ga kako vam se čini bolje i ljepše.
  • Krenite s pripremom prve kreme. Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša. Mlijeko i vrhnje za šlag stavite grijati, a žumanjke sa šećerom miješati pjenjačom ili mikserom dok se smjesa ne zapljeni i malo posvijetli. Kad je mlijeko s vrhnjem provrilo, prelijte ga preko žumanjaka, pa vratite na laganu vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Neće biti jako gušta, ali će biti kao rijetki puding.
  • Ubacite omekšalu želatinu, pa promiješajte, a zatim i sitno nasjeckanu čokoladu, sol i vaniliju. Miješajte dok se sve ne otopi. Kremu malo ohladite, pa istresite na ohlađeni biskvit i vratite se u hladnjak da bude stisne.
  • Sad možete napraviti i drugu kremu. Otopite čokolade na pari. Želatinu natopite u vodi prema uputama.
  • Vrhnje za šlag stavite na vatru da se grije, a žumanjke sa šećerom miksajte ili pomiješajte pjenjačom dok smjesa ne posvijetli. Prelijte provrilo vrhnje preko žumanjaka, pa se sve skupa vratite na skroz laganu vatru i pomiješajte da se malo zgusne. Opet, neće to biti jako gusto. U tu smjesu dodajte omekšalu želatinu i pomiješajte da se otopi, a nakon toga pomiješajte i otopljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne sjedini, pa ostavite da se ohladi 15ak min.
  • Vrhnje za šlag izmiksajte u mekani snijeg, pa ga špatulom umiješajte prohlađenu kremu u 2,3 ​​navrata. Mousse istresite preko torte i ostavite da se stisne. Ukrasite po želji.

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Pronađite još sjajnih recepata nanjenom bloguiliInstagram profil.

Foto: Irena Gavran

Više o temiIzvor: Journal.hr