Poreč domaćin prestižnog natjecanja: “Boja, aroma i okus

Cijeli vinski svijet ovog vikenda fokusiran je na Poreč i Hrvatsku. Na tisuće uzoraka vina iz više od 50 zemalja ocjenjuju se na jednom od najznačajnijih vinskih natjecanja u svijetu. Natjecanje je posjetila reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

GalerijaValentina Phillips, organizacijski tim Quentin Havaux, izvršni direktor Coucours Mondial de Bruxelles Luma Monteiro, ocjenjivačica vina iz Brazila +6Jeffrey Jensen, ocjenjivač vina iz SAD-a


7504 – toliko će se vina kušati i ocijeniti u Poreču na vinskom spektaklu. 350 ocjenjivača iz cijelog svijeta traži najbolje među najboljima.

“Boće su poklopljene, kako bi se prepoznali proizvođači, a nemaju podatke o regiji, vrsti, zemlji ili bilo čemu drugom”, rekla je. Valentina Phillips iz organizacijskog tima.

Ovom natjecanju vinski svijet zalijepio je etikete – najprestižniji i najrigorozniji. Svako vino kuša pet do šest pomno odabranih stručnjaka.

„Kada pet ljudi, pet različitih nacionalnosti, različitih profila, kaže da je vino dobro, možemo biti sigurni da je dobro“, objasnio je izvršni direktor Coucours Mondial de Bruxelles. Quentin Havaux.

Boja, aroma i okus, tri su komponente koje se moraju savršeno spakirati u jednu čašu vina, pojašnjava australski stručnjak Dave Mavor: “Mora imati lijepu jasnu boju, dobru svježu aromu i balans. To je ključ cijele te palete. To je ono što tražimo.“

Pažljivo i studiozno – jer su razlike od vina do vina minimalne. Ocjenjivačica vina iz Brazila Luma Monteiro kazala je da je prilično složen posao provjeriti koje je vino kvalitetno, a koje odstupa od standarda.

Enolog Josi Barišiću rekao je da je teško doći do 100 bodova, danas su najviše dali 91. Ali to ne znači da su vina lošije kvalitete: “91 bod je jako dobro, ovo je veliko zlato

I kaže, ta vina obaraju s nogu. Vinski recenzent iz SAD-a Jeffrey Jensen ćevape, koje obožava, jeo bih uz istarski teran.

A iz Istre i Hrvatske, na ovom natjecanju u pokrivenim bocama, krije se 220 uzoraka vina.

“Postoji nekoliko tržišta na kojima se napravio posao kvalitetan, ali to je još veliki posao hrvatskog vinarstva da se etablira u inozemstvu“, komentirao je ocjenjivač vina Saša Špiranec.

A što je bolje od dvorane pune stručnjaka? Jako je važno razgovarati s našim vinarima kako oni stvaraju naša vina, koje su prednosti i na taj način da im daju što bolji dojam“, odgovara predsjednik Udruge vinarstva i vinara. Luka Rossi. Sve kako bi našom kapljicom nazdravljali diljem svijeta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr