(VIDEO) PROČURILO IME UHIĆENOG ČLANA 'BALKANSKOG KARTELA'! Mozak je operacija šverca 430 kilograma kokaina u bananama iz Ekvadora u riječku luku

Foto: MUP Srbije/Snimak ekrana

Autor: Dnevno.hr

Iako je srpska javnost uskraćena za informacije o tome tko su članovi ‘Balkanskog kartela’, s obzirom na to da njihov identitet nije objavljen, Direktno.rs saznaje da je iza inicijala L.LJ. (1970) skriva Ljubiša Lindoosuđivanog dilera droge u Srbiji, kojeg su hrvatski istraživači lani identificirali kao jednog od organizatora krijumčarenja 430 kilograma kokaina iz Ekvadora u riječkom luku.

Njegovo ime isplivalo je u istrazi koju su protiv njega vodili hrvatska policija i USKOK Petra Ćosićazvanog Šarca, vođe hrvatskog ogranka kriminalne grupe Darka Šarića.

Ćosić, kao i Šarić u Srbiji, uhićeni su prije 15 mjeseci, a nedavno je protiv Darka Šarića podignuta i optužnica u kojoj se, između ostalih, terete za šverc kokaina iz Južne Amerike u Europi.

Češljajući aplikaciju sky, preko koje su članovi klana komunicirali, pojavio se Ljubiša Lando, a poruke koje je razmjenjivao s osobama povezanim s članovima Šarićevog ogranka u Hrvatskoj upućuju na to da je ovaj rođeni Beograđanin krajem veljače i početkom ožujka 2021. organizirao je ‘spašavanje’ pošiljki. kokaina iz Ekvadora, skrivena među bananama, koja je stigla u riječku luku.

U tome nije uspio, no prema porukama koje su se mijenjale putem aplikacija može se zaključiti da je Linđo bio ‘na vezi’ s osobom koja je organizirala šverc, a čiji identitet nije utvrđen.

Postavlja se kako srpski istraživači nisu imali šifre, koje su Francuzi dali pitanje hrvatskoj policiji kako bi provalili šifre aplikacija.

Više je nego zanimljivo da upravo tih dana, kada na sve načine pokušava izvući drogu iz kontejnera s bananama, u ime vlasnika nudi i impozantnu masu kokaina kako bi “spasio” kokain, čak 40 posto tereta, a pljačkajući da presretnu kamion koji je prevozio robu do tvrtke naručitelja južnog voća te prijete da će onaj tko je uzeo drogu “udariti na kuću, ženu i djecu” i krenuti u novu, pravnu politiku sa Lazar Hopple godine u Beogradu.

Ova dvojica, sudeći prema podacima Agencije za privredne registre, 1. ožujka 2021. osnivaju tvrtku “Ars inssat”, sa sjedištem u Ulici internacionalnih brigada 4, na Vračaru, koja je sljedećeg dana upisana u APR.

Tvrtka je registrirana za izgradnju stambenih i nestambenih objekata, a Lindo i Hoppl imaju osnivački udio, svaki od pedeset posto. Uz njih je kao član društva upisana tvrtka “Ars inssart’ sa sjedištem u Turskoj.

Uhićen zbog proizvodnje droge

Ljubiša Lindo postao je poznat javnosti u Srbiji nakon uhićenja u veljači 2003., kada je policija u Staroj i Novoj Pazovi te Šimanovcima otkrila najveći laboratorij za sintetičku drogu u Europi i zaplijenila dva milijuna tableta amfetamina. S njim je uhićen i liječnik Milan Zarubica, vlasnika farmaceutske tvrtke “Lenal Farm”, koja je služila kao paravan za proizvodnju lijekova. Zadatak Ljubiše Linda bio je nabavljen kemikalija potrebnih za proizvodnju sintetičkih droga, kao i plasman droga na inozemno tržište.

Osuđen je pet godina zatvora, a nakon izlaska iz pritvora pobjegao je iz Srbije, a skrivajući se od domaćeg pravosuđa dobio je i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Uhićen je 2013. godine, kada je na prijelazu Gradina pokušao pobijediti iz Srbije u Bugarsku. Posljednji put priveden je 10. siječnja 2019. u Beogradu, u velikoj akciji MUP-a Srbije, kada je uhićeno još nekoliko poznatih imena iz svijeta kriminala.

Ne, ubrzo je pušten, a pitanje je hoće li tako biti i sada jer su akciju vodili Europol i Eurojust koji ne rade predstave za široke mase, već rade na temelju dokaza.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr