Jeste li ikada kao domaći gost tijekom sezone dobili popust? “Mislim da nije u redu praviti razliku”

Jedne cijene tijekom godine, druge u vrhuncu sezone. Dolazak stranih gostiju na obalu dosad je domaćem stanovništvu značio i izbjegavanje centra grada zbog visokih cijena. Oni iskusniji ne bi odustajali od svojih rituala poput ispijanja kave u omiljenom kafiću, pa bi je i platili po redovitoj cijeni čak iu srcu sezone. Kako? Uz popust za vjernost.


I bez sunca, u predsezoni na obali ima turista. Na terasama domaći i strani gosti ispijaju omiljena pića. Pristupne cijene za sve, kažu ugostitelji.

“Mislim da nije u redu praviti razliku između domaćih i stranih gostiju i da se to ne bi smjelo raditi u ugostiteljstvu. Mislim da cijene treba prilagoditi tržištu bez obzira radi li se o strancima ili domaćima”, smatra Robert Kovačević iz Čeha ugostitelja. .

Ipak, stalnim gostima iu Vrhunac sezone, može doći mala nagrada (za vjernost). Kovačević kaže da je lijepo misliti “o domaćem čovjeku”, ali da ne zna koliko to može živjeti s hranom i alkoholnim pićima.

Akcija ili popust su dopušteni, ali dvostruki cjenici – nisu. “Unazad par godina znam da su bile dvojake cijene i za jedne i druge. Sada ćemo vidjeti što se tiče eura, to je bilo kada je bila kuna – onda si mogao”, rekla je Ivanka iz Splita.

Ana pak kaže kako ne zna da li je ikada dobila popust kao domaći. Oni koji će dio ljeta provesti na obali, simboličnom se akcijom ne bi usprotivili, kao ni oni koji su ga već dobili, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Petra smatra da bi bilo fer da “domaći gosti imaju malo niže cijene”. I u samom centru Dubrovnika moguće je popiti kavu ili ručati po uobičajenim cijenama, a tako bi trebalo i ostati.

“Naravno, domaćima dajemo popust. Oni koji stalno dolaze damo još više, nekad ih i počastimo. Manje cijene za domaće ljude – naravno da bi trebalo biti, ali danas je to već malo teže. Događa se inflacija, kako ovdje, tako iu svijetu “, rekao je ugostitelj Robert Radić.

Popusti za domaće goste najčešći su u cijenama ulaznica za nacionalne parkove, dubrovačke zidine i slične lokacije. A popusti na piće ili hranu samo su bonus i pitanje je dokle, jer posljedice inflacije osjećaju svi, i gosti i ugostitelji.

Više o cijenama tijekom sezone pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr