Globalna biznis 'krema' obećala najmanje 13 milijardi eura ulaganja

Francuska očekuje ukupno 28 novih investicijskih projekata, između ostalih američke farmaceutske tvrtke Pfizer, švedskog proizvođača namještaja Ikea do investicijske banke Morgan Stanley.

Francuska bi mogla dobiti obećanja rekordnih stranih ulaganja od globalnih poslovnih čelnika na godišnjem summitu Choose France u Versaillesu, uključujući vlasnika Tesle Elona Muska.

Za predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je rejting ozbiljno uzdrman podizanjem dobiti za odlazak u mirovinu, okupljanje najvećih svjetskih imena prilika je da opravda svoje poteze, kao i da se fokusira okrene na promicanje ekološki(ji)h industrija, poput električnih vozila.

Poslovni čelnici koji prisustvuju summitu dosad su se obvezali uložiti u Francusku 13 milijardi eura, najviše otkad je Macron prvi puta održao taj događaj 2018. godine.

Porezne olakšice
Među onima koje francuska administracija šarmira za ulaganja u tu zemlju je i direktor Teslea Elon Musk koji se s Macronom susreo u službenoj rezidenciji, Elizejskoj palači. Francuski ministar financija Bruno Le Maire trebao bi predstaviti Musku nove porezne olakšice za ulaganja u zelenu tehnologiju koje je Macron objavio prošlog tjedna, piše Reuters.

Francuska je ranije neuspješno pokušala privući čelnika Tesle da izgradi europsku ‘gigatvornicu’ u toj zemlji, no on je umjesto toga odabrao Njemačku. Tvornica Teslina u blizini Berlina počela je s isporukom automobila u ožujku 2022. i sada proizvodi oko 5000 vozila Model Y zajedno, s maksimalnim kapacitetom od 500.000 vozila godišnje.

Na upit BFM TV-a o mogućim Muskovim ulaganjima, Le Maire je rekao da su samo “sve investicije koje se danas rade rezultat mjeseci ili čak godina pregovora”, dok Tesla nije bio odmah dostupan za komentar.

Francuska očekuje ukupno 28 novih investicijskih projekata, između ostalih američke farmaceutske tvrtke Pfizer, švedskog proizvođača namještaja Ikea do investicijske banke Morgan Stanley.

Njima bi se otvorilo oko 8000 radnih mjesta. Projekt vrijedan 5,2 milijarde eura tajvanskog proizvođača automobilskih baterija u sjevernom lučkom gradu Dunkerqueu najveća je pojedinačna investicija, a najavio ju je Macron prošlog tjedna.

Slijedi tvornica baterijskih komponenti vrijedna 1,5 milijardi eura, također u Dunkerqueu, u zajedničkom pothvatu kineske grupe XTC i francuske tvrtke Orano.

Švedski div namjera uložiti 906 milijuna eura do 2026. godine, dok je Pfizer planirao 500 milijuna eura za širenje u Francuskoj u istom razdoblju, a slijedi ga britanski GSK s 400 milijuna eura, priopćio je Macronov ured. Očekuje se da će Morgan Stanley najaviti otvaranje 200 novih radnih mjesta u Parizu.

“Peglanje” slike
U zadnjih pet godina Macron je redovito pozivao izvršne direktore u raskošnu palaču Versailles kako bi pokušao osigurati milijarde eura stranih investicija.

Sam bivši investicijski bankar, Macron se nakon dva mandata na čelu francuske države više ne može kandidirati na izborima 2027., no politički analitičari ističu da mu je u fokusu naslijeđe. Pritom mu je summit prilika za odmak od višemjesečnih žestokih prosvjeda protiv mirovinske reforme.

Privlačenje stranih ulaganja ima i širu, europsku komponentu u globalnoj utrci s Amerikom. SAD je prošle godine donio zakon o smanjenju inflacije koji Europljani mami izdašnim subvencijama

Više o temiIzvor:Poslovni.hr