Najpopularnije vrste soli i za što se koristi? Stolna, morska, himalajska, keltska i košer

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Sol većih zrna može imati jači okus i dulje potrajati na jeziku. Međutim, ako se otopina u jelu, ne bi trebalo biti veće razlike u okusu između obične stolne soli i ostalih gurmanskih vrsta

Određene vrste soli ne razlikuju se samo po okusu i teksturi, već i po sadržaju minerala. Donosimo neke najpopularnije vrste i njihove posebnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Chefovi i ljubitelji fine hrane, općenito, vrste soli biraju prvenstveno temeljem okusa, teksture, boje i praktičnosti.

Nečistoće, uključujući i minerale u tragovima, mogu utjecati i na boju i okus soli. I veličina zrna je važna u tome kako ćete doživjeti okus u ustima.Sol većih zrna može imati jači okus i dulje potrajati na jeziku. Međutim, ako se otopina u jelu, ne bi trebalo biti veće razlike u okusu između obične stolne soli i ostalih gurmanskih. Također, volite li prstima posipati sol po hrani, lakše je baratati vrstom koja ima veća zrnca, poput košer soli.

Većina soli je slična po sastavu, sastoje se uglavnom od natrijevog klorida i male količine minerala.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Obična stolna sol

Obična stolna sol dobiva se iskopavanjem iz rudnika, najčešće je vrlo sitna, većina nečistoća je uklonjena, a minerala ima u tragovima. Problem kod jako sitno mljevene soli je to što se zrna lako mogu slijepiti, stvarajući grudice. To je razlog zašto proizvođači u njih dodaju sredstva protiv zgrudnjavanja.

Kuhinjska sol je gotovo čisti natrijev klorid, koji ima 97 posto ili više, ali u mnogim zemljama sadrži naknadno dodan jod. Naime, jod se dodaje kuhinjskoj soli kao preventivna manjka joda u stanovništvu, što je čest slučaj u svijetu, a nedostatak joda je vodeći uzrok hipotireoze, intelektualnih poteškoća i raznih drugih zdravstvenih problema.

Stoga, ako ne želite jesti kuhinjsku sol obogaćenu jodom, pripazite da konzumirate drugu hranu bogatu jodom, poput ribe, mliječnih proizvoda, jaja i morskih algi.

Foto: DREAMSTIME

Morska sol

Ova popularna vrsta soli nastaje isparavanjem morske vode. Poput kuhinjske, uglavnom je to samo natrijev klorid. Ne, ovisno o izvoru i načinu obrade, obično sadrži razne minerale u tragovima poput kalija, željeza i cinka.

Što je morska sol tamnija, veća je koncentracija nečistoće i hranjivih tvari. Ne, zbog onečišćenja oceana, morska sol može sadržavati i tragove teških metala poput olova i mikroplastike – sitnih ostataka plastičnog otpada.

Za razliku od obične rafinirane, morska je sol često gruba, jer je krupnije mljevena. Ako je posipate po hrani nakon kuhanja, možda ćete imati drugačiji okus u ustima, snažnije od rafinirane soli. Minerali u tragovima i nečistoće koji se nalaze u njoj također mogu utjecati na njezin okus, ali da se uvelike razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Fotografija: Fotolia

Himalajska sol

Ona se vadi iz najstarijih i najvećih rudnika soli u Pakistanu. Dolazi iz rudnika soli Khewra, drugog najvećeg rudnika soli na svijetu.Himalajska sol često sadrži željezne okside (hrđu) u tragovima, što joj daje ružičastu boju. Također, sadrži male količine kalcija, željeza, kalija i magnezija te ima nešto nižu koncentraciju natrija od obične kuhinjske soli.

Mnogi više vole okus himalajske soli od ostalih vrsta. Međutim, glavna razlika je jednostavna boja, koja svako jelo može učiniti vizualno privlačnijim.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Košer soli

Ova vrsta soli ima velika zrna što je čini pogodnom za košer postupak – izdvajanje krvi iz mesa. Tradicionalni židovski zakon nalaže vađenje krvi iz mesa prije nego što se pojede. Budući da košer sol ima ljuskavu, grubu strukturu, osobito je učinkovita u tome.

Glavna razlika između obične i košer soli je struktura zrna. Kuhari smatraju da je košer sol, zbog zrna u obliku velikih pahuljica, lakše pokupiti prstima i rasporediti je po hrani. Košer sol ima nešto drugačiju teksturu i okus, ali ako dopustite da se otopina u hrani, nema neke razlike u odnosu na običnu kuhinjsku sol.

Prednost ove soli u odnosu na običnu stolnu je u tome što je vjerojatnost da se zrna slijepe vrlo mala pa ne sadrži aditiv protiv zgrudnjavanja, ali ne sadrži ni jod.

Tijekom kuhanja valja imati na umu da žličica košer soli teži daleko manje od žličice obične soli pa nemojte zamjenjivati ​​jednu za drugu u omjeru 1:1 jer jelo može biti previše slano, ili bljutavo.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Keltska sol

To je vrsta morske soli koja je prvotno postala jako popularna u Francuskoj. Ima sivkastu boju i sadrži malo vode, što je čini prilično vlažnom. Keltska sol ima minerale u tragovima, a količina natrija je nešto niža nego kod obične kuhinjske soli, prenosihealthline.com.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr