JEDNA OD NAJVEĆIH KATASTROFA U HRVATSKOJ! Prošlo je devet godina od potopa u Gunji: Pamtimo veliku patnju, izgubljene živote i zlatne četke

Autor: Dnevno.hr/EP

Hrvatska je 17. svibnja 2014. bila pogođena prirodnom katastrofom epskih razmjera.

Sudbina, slučajnost ili viša sila htjela je da na današnji dan iščekujemo vrhunac vodnog vala iz susjedne Slovenije koji će dodatno otežati situaciju u dijelu zemlje koji je pod poplavama.

A prije devet godina, silna voda koja se tog proljeća slivala uslijed topljenja snijega u Alpama te dodatno pojačana obilnim kišama koje su natapale jugoistočnu Europu, izazvala je potop nakon što je te subote nešto od 15 sati došlo do puknuća savskih nasipa u Račinovcima i Rajevom Selu. … Gunja je postala simbol patnje, stradanja i moći prirode.

Apokalipsa

Fotografije i video snimke s terena bile su zastrašujuće, a Europa se uključila u pomoć stradalnicima i hrvatskim vlastima da osiguraju spašavanje.

Najveći šok je bio za one koji su se našli prvi na udaru u dva sela kojima su prve kuće od nasipa udaljene 100-tinjak metara. U Rajevom Selu tog je dana bilo posebno svečano, jer se slavila krizma, pa je selo bilo puno mještana i njihovih gostiju.

Prvi udar bio je najveći i, nažalost, odnio je i jedne izravne žrtve do tada najveće prirodne katastrofe koja je zadesila Hrvatsku od njezine neovisnosti.

Sava je u svom naletu uzela živote Franji Šoltesu i Ruži Sirotković, koji su živjeli ni 50 metara udaljeni jedno od drugoga u svojim obiteljskim kućama u prvoj ulici do nasipa u Rajevom Selu. Nesretnog Franju Sava je odnijela s ograde uz koju je stajao, dok je Ruža život izgubila u svome domu dok je sa sinom Petrom pokušavala spasiti nešto stvari kada su vidjeli što se dogodilo.

Osim Račinovaca i Rajevog Sela, voda iz Save poplavila je i dijelove Posavine Podgajac, Strošinac i Đurić, kao i Gunju, najveće mjesto u tom dijelu županjske Posavine, popularno zvanu Cvelferija. Najviše je na kraju stradala Gunja, jer se nalazi na najnižoj koti na tom području, pa se sva voda koja je tekla sa zapada iz Rajevog Sela is istoka iz Račinovaca skupljala se u Gunju, gdje nije bilo ni kuće ni gospodarskog prostora. zgrada koja nije završila pod vodom.. Neke su kuće, ovisno o položaju, bile potpuno potopljene, a na nekim dijelovima voda je bila duboka i preko 2 metra.

Nesretni stradalnici

Leševi uginulih životinja plutali su vodom, štakori i zmije plivali su u bujicama, hitne službe su se čamcima raširile kako bi spasile one mještane koji su odlučili prkositi prirodu i ne izlaziti iz svojih domova, iako su Gunjanci još imali vremena učiniti da prije nego dođe voda. do njihova sela.

Foto: Boris Kovačev / CROPIX

One najtvrdokornije na kraju su spasioci morali skidati s krovova i vrhova kuća gdje su se držali za dimnjake.

Evakuirano je više od 8000 ljudi…

Nakon toga pamtimo obnovu koju je vodila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš. Iz obnove su se izrodile neke kontroverze, a najpoznatija je ona naziva “zlatne četke”, odnosno činjenica da su četke za wc bile plaćene po 200 kuna.

Ne, nakon svake kiše, dolazi sunce… Tako se možemo nadati da će i današnji vodni val u Varaždinskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji proći bez žrtava i da će na koncu sunca donijeti nove, bolje dane. I da nam se ne ponovi Gunja!

Autor:Dnevno.hr/EP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr