Kineski proizvođači dronova na ledu zbog 'decouplinga', europskim se zemljama otvara prilika. I Hrvatska ima svog aduta

Industrija dronova bilježi eksplozivan rast posljednjih godina, a brojke ne lažu. Pomama za dronovima raste, a očekuje se da bi tržište do 2025. moglo porasti na 63,6 milijardi dolara.

Dronovi za poduzeća imaju najveći potencijal na širem tržištu dronova. Insider Intelligence definira poslovne dronove kao sve bespilotne letjelice (UAV) koje se prodaju izravno poduzeću za korištenje u njegovom poslovanju.

Prema ovom kriteriju, Insider Intelligence predviđa da će se ukupna globalna isporuka doseći 2,4 milijuna u 2023., povećavajući se uz godišnji stopu rasta od 66,8 posto. Rast dronova dogodit će se u pet glavnih segmenata poslovne industrije: poljoprivreda, građevinarstvo i rudarstvo, osiguranje, mediji i telekomunikacije te provedba zakona.

O potencijalu industrije, najvećim igračima i budućih bespilotnih letjelica razgovarali smo s Srdjan Kovačevićizvršnim direktorom osječke tvrtke Orqa koja se bavi razvojem tehnologija potrebnih za upravljanje dronovima.

Vojni sektor najjači

– Trenutno se najviše bavimo komponentama jer je velika potražnja za europskim proizvodima i stvarno je malo tvrtki koje su sposobne raditi takve komponente. Kratkoročna je strategija rasti na tom trendu i biti dobavljač komponenti zapadnim proizvođačima dronova i snabdijevati ih s našim proizvodima.

Što se regije tiče, u Srbiji je vrlo aktivna tvrtka PR-DC čiji je direktor Željko Mitrović. Dosta su vidljivi i puno rade na PR-u te imaju tehnologije koje su vrijedne spomena. Spadaju u kategoriju tzv integratora sustava. U Hrvatskoj imamo AeroNavisekipa iz Splita koja radi zanimljiva leteća krila, a nama je sljedeći korak kreirati vlastiti sustav, naš vlastiti multikopter – rekao je Kovačević.

Ako pogledamo širu sliku, očekuje se da će se broj isporuka potrošačkih dronova diljem svijeta povećati s pet milijuna u 2020. na 9,6 milijuna do 2030. Tržište bespilotnih letjelica ubrzano raste i nastavit će rasti tijekom sljedećeg desetljeća. Ovaj rast ukazuje na to da dronovi postaju sve popularniji i da će se industrija vjerojatno nastaviti širiti u budućnost.

Makar se danas koristi u raznim sektorima, najaktualnija je njihova vojna svrha. U 2020. godini u tvrtku za bespilotne letjelice uloženo je 1,1 milijardu američkih dolara. Do 2024. očekuje se da će globalno tržište komercijalnih bespilotnih letjelica biti vrijedno 43,1 milijardu američkih dolara, a većina prodaje nastavlja dolaziti iz vojnog sektora, privatnog biznisa i civilnih vlada, objavila je Statista.

Podsjećamo, prošlog mjeseca je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi ruska industrija bespilotnih letjelica uskoro mogla vrijediti više od 12 milijardi američkih dolara, nakon što se provede plan povećanja proizvodnje. Putin, koji je dao izjavu nakon obilaska industrijskog parka u Moskvi posebno dizajniranog za proizvodnju dronova, rekao je da bi se dronovi mogli koristiti u gotovo svakom dijelu gospodarstva.

DJI kao Huawei među dronovima

Očito je da na globalnoj razini postoji veliki potencijal za poduzeća i civilne vlade da se ulažu u dronove, što bi moglo dovesti do povećane potražnje i prodaje. To bi moglo rezultirati povećanjem broja radnih mjesta i gospodarskim rastom u industriji.

– Očekujemo rast na koji će posebno utjecati na potrebe javne sigurnosti na Zapadu, konkretno vojne industrije. Srednjoročno gledano, to će stvoriti značajnu potražnju zbog situacije u Ukrajini. Prednost je što smo imali jednog igrača na tržištu, Kineze DJI koji je dominirao tržištem i uzeo njegov najveći dio. Kako je krenuo odvajanjesve više korisnika u društvenoj sferi nije moglo kupiti kineska rješenja iz sigurnosnih razloga, pa su nastala rješenja zapadnog podrijetla.

Apsolutno ima šanse da postanemo veliki igrači. Imamo jedan trend gdje se stvara ogroman vakuum. Problem je što nitko još nema tehnološki paritet s DJI-em. Najveći su i najbolji te za njima sve kasne. Američki ih je Skydio prestigao samo u domeni autonomije, ali što se tiče sustava svi su i dalje daleko od DJI-ja – objasnio je Kovačević.

Što se ukupnog tržišta tiče, DJI i dalje u njemu ima udio veći od 50 posto. Nakon najvećeg kineskog proizvođača, Kovačević je kao lider istaknuo francusku tvrtku Papigaamerički Štit i kineski Oltar koji ‘kopira’ DJI.

– Autel nema tu stigmu koju DJI ima. Oni su kao Huawei među dronovima – dodao je.

Europa u dobroj poziciji

Predviđa se da će vojna potrošnja na besplatne letjelice porasti za 6,4 milijarde dolara u 2015. godini. 11,2 milijarde dolara do 2027. godine. Jasno je da vojska sve više ulazi u tehnologiju bespilotnih letjelica, a time se ubrzava i razvija industrija. To bi moglo donijeti više prilika za proizvođače dronova, kao i više poslova za one koji se bave proizvodnjom komponenti i održavanjem letjelica.

Globalno tržište bespilotnih letjelica moglo bi biti dosegnuto ukupnu vrijednost od 55,8 milijardi dolarado 2030. godine prema Insideru, pri čemu će Azija biti najbrže rastuće tržište s godišnjom stopom rasta

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr