Poznati proizvođač pametnih telefona potpuno se povlači iz Njemačke

Kineskom proizvođaču Oppo-u naložen je prestanak prodaje svojih pametnih telefona u Njemačkoj u ljeto 2022. godine. Razlog je bila sudska presuda u patentnom sporu s Nokijom. Međutim, tvrtka je dugo odugovlačila konačno povlačenje iz Njemačke. Ne, sada je proizvođač uklonio sve uređaje s njemačke web stranice.

Ako upravo sada odete na web stranicu Oppo Germany, ona je potpuno prazna, pišeFenix ​​magazin.

“Trenutno nema dostupnih informacija o proizvodu na našoj web stranici”, stoji u obavijesti na web stranici.

Čini se kako je ova obavijest potvrdila ono što su mnogi sumnjali već duže vrijeme – konačni kraj za Oppo u Njemačkoj.

Ali kako je do toga došlo? U srpnju 2022. rasplamsao se spor oko licence između Nokie i BBK Electronics Group, navode njemački mediji. Osim Oppoa, ovaj spor uključuje i brendove poput OnePlusa.

Prema tvrdnjama Nokie, proizvođači koriste 4G i 5G tehnologije u svojim pametnim telefonima bez plaćanja licencnih naknada. Nokia je stoga podigla tužbu godine. Slučaj je vraćen sudu prošlog srpnja. Sud u Münchenu se složio s Nokijom i naredio zabranu prodaje za Oppo i OnePlus.

To znači da od prošlog ljeta u Njemačkoj nije prodan nijedan novi OnePlus pametni telefon. Isto vrijedi i za Oppo. Međutim, proizvođači se nisu htjeli potpuno povući s tržišta. Oppova web stranica donedavno je još uvijek sadržavala informacije o uređajima i raznim slušalicama. U ožujku je tvrtka čak zanijekala povlačenje iz Europe.

Ali sada je kineski proizvođač gotovo preko noći uklonio sve pametne telefone i slušalice sa svoje njemačke stranice i više nije dostupan za novinarske upite.

Sadašnji korak dolazi kao iznenađenje. Donedavno su mnogi pretpostavljali kako će se BBK Electronics ipak dogovoriti s Nokijom kako bi ponovno mogli ponuditi OnePlus i Oppo proizvode na njemačkom tržištu.

Oba proizvođača su u posljednje vrijeme prilično popularna i uspjeli su zabilježiti dobre prodajne rezultate. Prema nekim analizama, Oppo je izjednačen s proizvođačima kao što su Motorola, Sony, Nokia, HTC i LG na popisu najpopularnijih brendova pametnih telefona u 2022. godini, prenosiFenix.

Ne, sada sve izgleda kako je došao kraj za Oppo u Njemačkoj.

Iako se povlači s njemačkog tržišta, Oppo će i dalje svojim korisnicima nuditi podršku za korisničke probleme i ažuriranja.

Na web stranici postoji sljedeća obavijest za klijente: “Možete nastaviti koristiti svoje Oppo proizvode bez ograničenja, pristupiti korisničkoj podršci i naravno nastaviti sva buduća ažuriranja”.

Nestankom Oppoa i OnePlusa s njemačkog tržišta smanjio se izbor aktualnih Android pametnih telefona, posebno u high-end segmentu.

U ovoj zemlji nema inovativnih modela kao što je Oppo Find N2 sklopivi pametni telefon, kao ni Reno 8 serija. Proizvođači kao što su Samsung i Google imaju koristi od ovog povlačenja s tržišta, jer su oni sada više u fokusu kupaca.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr