Srpski poljoprivrednici blokirali prometnice, traktore u središtu Subotice i Novog Sada

Premijerka Ana Brnabić odbacila je jučer sve zahtjeve poljoprivrednika predane prije osam dana, a tada im je poručila da će njihove želje biti ‘analizirane’.

Srpski poljoprivrednici prosvjedovali su u utorak u nekoliko srpskih gradova i blokirali brojne prometnice diljem Srbije. Traktori su pronađeni u centru Novog Sada i Subotice.

U prosvjednoj vožnji u Subotici sudjelovalo je 30 traktora. Poljoprivrednici su sa svojom mehanizacijom došli do centra grada gdje su se parkirali u Štrosmajerovoj ulici pored Gradske vijećnice. Ističu da će ovdje ostati do četvrtka, a ako im se zahtjevi ne ispune, u petak će krenuti za Beograd.

Ne žele kući
Kolone traktora prošle su godine u Zrenjaninskom magistralu u znak protesta zbog odbijanja Vlade Srbije da pomogne poljoprivrednicima ukidanjem akcize na gorivo i povećanjem subvencija poljoprivrednicima i stočarima. U Rači kod Kragujevca održana je protestna traktorska vožnja. U koloni je tridesetak poljoprivrednika iz Rače i okoline, a pridružile su im se i kolege iz općina Kragujevac, Smederevska palanka i Batočina.

Predviđena je jednosatna vožnja upozorenja oko Rače, a prema riječima organizatora, gužve neće biti. Poljoprivrednik Mileta Slankamenac rekao je da u Novom Sadu postoji grupa poljoprivrednika koji nemaju nameru da se vrate kući dok ne počnu ozbiljne pregovore.

Dio traktora bit će ispred Novosadskog sajma, gdje uskoro počinje Poljoprivredni sajam, a dio ispred Vlade Vojvodine. Kako dodaje, od svojih zahtjeva ne odustaju. Na licu mjesta bili su lokalni policajci u civilu, a bili su prisutni i službenici BIA-e koji su sinoć vršili pritisak na pojedine organizatore prosvjeda da odustanu.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici i stočari s traktorima krenuli prema nekoliko gradova u Srbiji, Beogradu, Subotici, Požarevcu, Panačevu, Dolovu, Bavaništu…

“Ostat ćemo na okupljalištima do ispunjenja zahtjeva, znači preko noći, ao daljim mjerama ćemo odlučivati ​​u hodu, uključujući i blokadu prometnica”, rekao je Ćurčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić rekao je da se poljoprivrednici tog kraja okupljaju u Industrijskoj zoni Požarevca. Savić je rekao da je sinoć oko 23 sata stigao poziv iz Predsjedništva da se odustane od protesta i dođe na pregovore. “Rekli smo sinoć da je poziv stigao kasno. Danas ćemo odlučiti što dalje”, rekao je Savić.

Vlada ih odbila
Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je prekjučer sve zahtjeve poljoprivrednika koji su joj priopćeni prije osam dana kada im je rečeno da će biti “analizirani” i da će im rezultati biti prenijeti na jučerašnji sastanak.

Iako su farmeri očekivali da će barem dio zahtjeva biti prihvaćen, Brnabić je jučer sve odbila. Ratari i stočari traže da se subvencija po hektaru sa 9.000 dinara poveća na 300 evra po hektaru, da se osigura zaštitna cijena mlijeka od 75 dinara po litru, bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV), da se subvencija po kravi poveća na 40.000 dinara. dinara te da se na dizel ne obračunavaju trošarina i PDV, što bi gorivo znatno pojeftinilo.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr