(FOTO) ŽESTOKA BITKA S POPLAVAMA TRAJE! U Karlovcu vrhunac vodenog vala, vodostaji rekordni: Nova opasnost prijeti kod Petrinje i Siska

Autor: Dnevno.hr/MP

Diljem Hrvatske traju borbe s poplavama nakon što je nekoliko dana padala obilna kiša.

Kroz Karlovac je noćas prošao veliki vodni val, a rijeka Korana dosegla je razinu od 852 cm, što je povijesni rekord iz 2015. godine. Kupa je u laganom opadanju, a uslijed premještanja vodnog vala prema Šisku i Petrinji, danas bi moglo biti problem u pokupskom dijelu.

Izvanredno je stanje i na Uni u mjestu Hrvatska Kostajnica, gdje je vodostaj 489 cm. Prema novim informacijama, rast Une je zaustavljen, nakon što je jučer poplavljen centar grada.

Tijek događaja pratite na našem portalu

10:44 Stotinu vojnika poslao u Sisak

Čelnik Hrvatska voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano temeljno tlo za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro da se zbog ogromne količine oborina nije stiglo izvršiti stabilizaciju, koja je bila predviđena u projektu sanacije. Dodao je da su zahvaćene svlačionice konjičkog kluba. Potvrdio je da se radi o dijelu oštećenom u potresu, rekavši da je ondje bila rasjedna pukotina.

“Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će se u relativno kratkom roku sanirati i do oštećenja u tom dijelu nasipa”, rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

10:40 Plenković u Karlovcu: Ovo su ekstremne prilike, ulažemo enormne napore

Premijer Andrej Plenković posjetio je Karlovac i rekao da se poduzimaju golemi napori u obrani od poplava i visokih vodostaja, a slična situacija, ako ne i gora, događa se iu drugim zemljama, u Italiji 13 mrtvih,

“Radimo, ogromni su napori, to su visoki vodostaji, ekstremni uvjeti, ono što je nekada bio standard jednom u 100 godina, to se mijenja”, rekao je premijer.

10:15 Potopljena udruga, uspjeli evakuirati konje

Prostori Udruge KAS iz Šiška, humanitarne organizacije koja provodi program terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom, potpuno su poplavljeni. Kako su nam rekli iz udruge, uspjeli su naći način da evakuiraju konje.

09:20 Popustio nasip u Šišku

Kada prođe Karlovac, vodeni val tek će doći na područje Petrinje i Siska. Kupa je u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, dosegnula 947 centimetara i na snazi ​​su izvanredne mjere. Kako je iz Petrinje u HTV-ove Vijesti u 9 javio Boris Kanazirvodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokuša spriječiti bilo kakva šteta.

Javio je i kako je prema neslužbenim informacijama u Sisku popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu. “Voda se izlijeva, ali nije veliki dio ugroženih stanovnika, već samo Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća”, javio je Kanazir.

09:15 ‘Ne znamo što nam dolazi iz Karlovca’

Na petrinjskom području još uvijek je mirno.

“Kupa je ušla u to izvanredno stanje. Za nas to znači da će biti kod nas možda nekih manjih problema. Vidjet ćemo koliko će još rasti Kupa. Ona iz Farkašića do nas putuje desetak sati. U naredna 24 sata najbolje ćemo znati što će se događati u Petrinji”, rekao je zapovjednik JVP-a Petrinja. Zvonimir Ljubičić.

Dodao je da je kod njih za sada sve mirno, što ga iznenađuje s obzirom na prijašnje godine, te da preventivno slažu vreće s obzirom na 2014. godinu i najavu velikih vodostaja.

“Ne znamo što nam dolazi iz Karlovca, vidjet ćemo što nam dolazi. Mi smo spremni, imamo pumpe velikih kapaciteta. Znamo koje su nam kritične točke. Nažalost, ne znamo što nam je potres učinio s tim koritom”, rekao je Ljubičić, dodajući da ne znaju hoće li ih dočekati nove rupe gdje će voda izbijati.

09:05 Vodostaji Korane i Kupe u opadanju

Nakon što je dosegla najveći vodostaj ikad, Korana je prestala rasti – ujutro je zabilježen pad za dva centimetra, pa je u 8 sati izmjereno 850 cm, a zadnji porast vodostaja Kupe zabilježen je noćas u 2 sata, au 8 sati je izmjerena razina od 840 centimetar. I dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava, koje se proglašava kad vodostaj Kupe prijeđe 830, a Korane 780 centimetara.

08:50 Plenković dolazi u Karlovac

premijer Andrej Plenković posjetit će Karlovac i održati radni sastanak s ministarstvima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i planiranja štete zbog porasta vodostaja. Nakon sastanka Stožera civilne zaštite predviđene su izjave za medije i potom obilazak okolnih područja.

08:40 Mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije objavio je mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na zaraženom području.

Vodu za piće treba koristiti isključivo iz slavine ili flaširanu vodu, upozorili su. Hrana koja je bila u kontaktu s poplavljenom vodom ili koja se rastopila zbog nedostatka struje ne smije se konzumirati. Treba konzumirati hranu koja je zapakirana ili dobro termički obrađena i konzervirana, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Podsjetili su i na važnost osnovne higijene tijela.

08:15 Gradonačelnik Kostajnice: Blago opadanje vodostaja, ali nastavljamo s radom

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako je protekla noć u tom gradu.

“Nakon izvanrednih mjera nastalo je izvanredno stanje koje su visoki vodostaji uzrokovali, procjeđivanje kroz tlo i zaobilazne vode koje su došle u ulice, ali ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje istih razina vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni”, rekao je je Bišćan za Hrvatski radio.

“Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, odnosno praćenju samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja. Možemo reći, nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi došlo do opet povećanja u samim ulicama jer sada vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnjim dotokom vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena”, rekao je.

Je li najgore prošlo za Hrvatsku Kostajnicu?

“Ja se nadam da je najgore prošlo, ali ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od jedne situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je prije nekoliko dana borbe i održavanja jer pad je 1 cm. Ako ćemo gledati u satima, treba mu dva dana da dođe samo do izvanrednih mjera, što je 450, a već na 450 ugroza je svim objektima koji su uz sam tok rijeke Une, tako da ćemo nastaviti još nekoliko dana u samoj borbi i smanjivanju vodostaja. u ulicama, a tek u utorak ili srijedu možemo očekivati ​​da će se rijeka vratiti u svoja korita”, rekao je Bišćan.

07:45 HGSS izdao upozorenje: Život je važniji od imovine

HGSS je izdao upozorenje građanima na što obratiti pozornost kako bi sačuvali vlastitu sigurnost tijekom poplava.

“Zbog ozbiljnosti situacije nastale visokim vodostajem i mogućnošću novih bujičnih poplava, skrenuli bismo vam pažnju na nekoliko koraka za održavanje vlastite sigurnosti. Obratite pažnju na sljedeće upute za sigurno postupanje prije, tijekom i nakon poplave u vašem području: Ostanite sigurni, pripazite na vlastitu sigurnost i sigurnost svih ukućana, pratite upozorenja nadležnih na terenu, ne izlažite se nepotrebnom riziku, vaš život je važniji od imovine”, poručuju.

07:15 Oborine bi trebale stati

U četvrtak će biti još povremene oborine u unutrašnjosti, no pretežno u gorskom dijelu i na istoku zemlje. Bit će to neusporedivo manje količine od ovih prethodnih dana. Duž obale četvrtak će biti pretežno suh, tek poslijepodne u dijelu Dalmacije može biti pljuskova praćenih grmljavinom.

Petak će biti pretežno suh, tek lokalno u unutrašnjosti bit će slabe oborine. Duž Jadrana bit će većinom sunčano. Potpune stabilizacije neće biti niti u danima vikenda. Treba računati na povremene pljuskove na kontinentu, kojih tijekom subote može biti i na Jadranu, prognoza je N1.

07:10 Niz cesta zatvorena zbog kiše i poplava

HAK javlja da su zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene ceste:

DC1 Gračac-Knin (obilazak je državnom cestom DC59 Knin-Oćestovo-Bribirske Mostine);
DC36 Karlovac-Šišljavić (raskrižje Orlovačke i Rečićke ulice u Karlovcu, dionica Karlovac-Selce te u mjestu Koritinja), Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko;
DC42 u Ogulinu i mjestu Oštarije;
DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica;
DC503 podvožnjak u Biogradu;
ŽC2042 Cvetlin-GP Cvetlin;
ŽC2050 Beletinec-Podevčevo-Novi Marof;
ŽC2105 Peče-Završje;
ŽC2221 Marija Bistrica – Globočec (klizište);
ŽC2245 Sveti Martin na Muri;
ŽC3034 Luka-čvor Vrbovec;
ŽC3075 Samoborec-Peskovec;
ŽC3142 u Maletićima;
ŽC3149 Husje-Kobilić Pokupski;
ŽC31051 Pirakovec;
ŽC3156 Žažina-Mala Gorica;
ŽC3185 u Belajskim Poljicama;
ŽC3195 Gračenica Šišinečka i Donje Jame-Brikševina;
ŽC3219 u Desmericama;
ŽC3275 u mjestu Stankovac;
ŽC3144 u Donjim Stativama;
ŽC3143 u Levkušju;
ŽC3195 u mjestu Prekopa;
ŽC3223 u mjestu Dvorišće;
ŽC3229 Topusko-Maljevac u mjestu Bjeljavina;
ŽC3253 Košutarica-Mlaka;
ŽC3275 Stankovac-Slana;
ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac;
ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno;
ŽC5203 Dobroselo-Srb-Otrić;
ŽC6027 u mjestu Krupa;
LC25112 Stažnjevec-Željeznica;
LC25118 Ivanečka Željeznica-Prigorec;
LC25026 Goranec (klizište);
LC25112 Gačice-Stažnevec;
LC25020 Jelovec Voćanski;
LC25154 u mjestu Gabrinovec,
LC25172 u mjestu Dubravec;
LC31007 Šulinec-Novo Mjesto;
LC33086 u mjestu Skela;
LC33175 Matijević-Donji Dobretin;
LC34027 u Lipniku;
LC34099 u Hreljinu Ogulinskom;
LC34078 u Mrežničkoj Varoši;
LC63032 u mjestu Jajini;
LC34104 u Gerovu Tounjskom;
LC67203 Kotezi-Dusina;
LC67207 Vrgorac-Orah;
LC67209 Draževitići-Veliki Prolog;
ŽK Donja Kaniža-Lički Novi;
NZ590790 Smiljan-Novoselo.

Zbog vode na kolniku ili odrona vozi se uz ograničenja na cestama:

DC27 u Obrovcu zbog sanacije odrona vozi se jednim trakom, uz regulaciju semaforima;
DC227 u mjestu Banfi zbog odrona vozi jednim trakom, uz privremenu regulaciju;
DC47 između Jasenovca i Hrvatske Dubice zabranjen je promet za vozila čija masa prelazi 7,5t te se vozi uz ograničenje brzine od 40 km/h;
DC56 Benkovac-Skradin u mjestu Lišane Ostrovičke (zbog vode na kolniku);
DC60 u mjestu Čaporice (zbog odrona);
ŽC2219 Pila-Sljeme (zbog odrona);
ŽC3034 Vrbovec-Križevci između mjesta Vrbovečki Pavlovac i Gornji Tkalec (zbog vode na kolniku).

07:05 Korana stagnira, dosegla je povijesni rekord

Korana u Karlovcu dosegnula je 852 cm i sad stagnira, time je dosegnula svoj povijesni rekord iz 2015. godine. Kupa je već u laganom opadanju, što pokazuje da je vrhunac vodnog vala prošao Karlovcem.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su stalno na terenu, grade se nasipaju, pune dodatna vreća s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

07:00 Može doći do poplavljivanja mjesta u pokupskom dijelu

Uslijed premještanja vodnog vala prema Šišku i Petrinji danas se očekuju problemi u pokupskom dijelu prema Šišku i Petrinji. Izvanredno je stanje i na Uni u mjestu Hrvatska Kostajnica, gdje je vodostaj 489 cm.

Autor:Dnevno.hr/MP

Više o temiIzvor: Dnevno.hr