Najluđi biciklistički semafor postavljen u Barceloni

Prošlog tjedna na ulicama Barcelone osvanuo je semafor namijenjen biciklistima, koji je odmah privukao pažnju mnogih – na njemu se, naime, nalazi čak 16 različitih oznaka.

Semafor je jedan od najjednostavnijih uređaja prometne signalizacije. Zamišljen je tako da bojom signalizirate li određenim pravcem proći ili ne i tako regulira promet, a u svom osnovnom obliku donosi tek dva, svima razumljiva svjetla: crveno i zeleno. Ne, s kompliciranjem prometnih situacija došlo je i do raznih nadogradnji i bezbroj varijanti ovog uređaja, a nadležni u Barceloni sada su to dogurali do ekstrema.

— tekst slijedi nakon oglasa —

U središtu tog grada, na jednom je križanju velike avenije, prošlog tjedna osvanuo je biciklistički semafor s naslovne slike. Na njemu promet regulira – čak 16 polja! Po osam ovih oznaka okrenuto je u jednom smjeru odvijanja prometa, pa biciklistima koji dolaze iz tih smjerova čija je stvar možda i ne izgleda konfuzno. Međutim, gledana s pločnika, ova nakupina svjetala zasigurno zbunjuje promatrače.

Neki kažu kako im se sve nalikuje Tetris, a objašnjenje ide otprilike ovako: za svaki od smjerova (ravno, desno ili lijevo) za bicikliste postoji posebna regulacija. Prikaže li im se zeleno, put je slobodan. Crveno, naravno, znači da se moraju zaustaviti, dok žuti signal upućuje na to da mogu produžiti željenim smjerom, ali pritom moraju propustiti pješake.

“Ovo je regulacija za križanje dvaju biciklističkih staza s više traka u istoj ravnini. Nismo mi tu ništa izmislili, već smo samo istaknuli sve moguće opcije”, kažu izvori iz gradske uprave.

Od danas poslijepodne možete se voziti #bicibcn za novi dio #biciklistička staza u Ronda de Sant Pere između Carrer de Girona i Plaça Urquinaona. #Aramateix uklanjaju se građevinske ograde i otkrivaju semafori. pic.twitter.com/SdUxFc4RQ4

— Biciklom x Barcelona (@EnbicixBCN) 11. svibnja 2023

Više o temiIzvor:Bug.hr