Nakon superizbornog čašćenja i bakanalija uslijedit će težak mamurluk

Iskoristi dan! Nedavno je jedan sindikat iz javnog sektora svoje privatne tvrtke, u čijem je sastavu bio i potpisnik ovih redaka, duhovito objasnio razloge zbog kojih njegove kolege sada traže veće mjesto. Povišice u javnom sektoru neki su već odgodili, pa će i oni pokušati. zašto ne? Uostalom, značajno izriče ključnu tezu: dolaze izbori. – Pa tko bi lud propustio priliku?! – zaključuje. I tu, zapravo, nema ništa novo. Kao što vlade povlače najnepopularnije poteze u prvoj godini mandata (dobro, možda ne hrvatska Vlada), tako i javni sektor traži povišice, prijeteći štrajkom, obično pred izbore.

A iduće nam godine, svjestan je cijeli javni sektor, privatni možda nešto manje, čekaju čak tri izborna ciklusa. Najvjerojatnije ćemo najprije u lipnju 2024. birati hrvatske zastupnike za Europski parlament, nakon toga parlamentarne izbore, a potom i predsjedničke izbore. A ako se karte poslože, ima izgleda da se sljedeće godine održe izbori za Predsjedništvo HDZ-a, ali za sada je to daleko. Budući da će 2024. biti superizborna godina, to znači samo jedno – čašćenje je počelo. Na izborniku je sve: nepregledni slijedovi iscrpljujućih pregovora koji rezultiraju povećanjem plaća, političke pijanke na kojima se potajice dodjeljuju fotelje i funkcije, a kako se šuška iu poduzetničkim krugovima, i njima se, navodno, šakom i kapom nude savjetnička mjesta, pa čak i ministarstva. . Uvjet je tek ‘pinkica’ da se financiraju takve kampanje. Nećemo pretjerano pogriješiti ako sve to nazovemo političkim orgijama ili, još zornije, predizbornim bakanalijama, kad smo već i počeli s latinskim izrekama.

Kuća časti

Novca i fotelja, čini se, ima za sve. Proračun se dobro puni, turistička sezona već sad obećava, navodno će biti najbolja u povijesti, a to znači da će nakon ljeta iza kulisa vladati razvratnost i neumjerenost u želji da se svatko tko može iskoristiti barem malim dijelom političke moći ili novcem iz proračuna. A ako je pozadina takva, pred kamerama će vladati smirenost i status quo. I ponavljanje unedogled koliko je uspješna ova vlada. Izostat će biti kakvi konkretniji politički potezi, neće se reformirati, neće se preobraziti poslovna klima, neće se ukinuti rentijerstvo, neće se dirati sveti gralovi koji hoće da Hrvatska postane razvijena zemlja s jakom ekonomijom i neće biti promjena koje bi Hrvatskoj omogućile da se makne s dna ljestvice EU-a kad su u pitanju prosječne plaće.

Šteta, jer bi 2023. bila idealna godina za ozbiljne reforme, smatra predsjednik Udruge Glas poduzetnikaHrvoje Bujas. Pandemija je prošla, stabilizirali su se dobavni lanci, inflatorni pritisci vjerojatno će splasnuti, već i jesu, naglašava, i sad bi trebalo biti pravo vrijeme za reformu pravosuđa, javne uprave i poreznog sustava.

– Pokretanje reformi sada je vodilo prema boljoj poslovnoj klimi, bili bismo interesantniji stranim investitorima, a domaći poduzetnici odvažili bi se više investirati. Gospodarstvo bi više raslo, ne bismo se trebali zadovoljiti skromnim postocima kakve imamo sada, ali ako za to nije bilo hrabrosti u prvoj godini mandata, ne očekujem takve poteze ni sada, uoči tolikih izbora. Bojim se da će sljedeća godina biti još jedna u nizu izgubljenih u kojima će se samo dijeliti, a neće se stvarati – konkretan je Bujas, koji se ne može oteti dojmu da nam sada možda ide dobro, no pita se što ako nas ipak iza ugla ili izbora ipak čeka neka nova kriza. Tko će onda platiti sve te račune koji su sad otvoreni jer ‘kuća časti’?

– Ne pune se samo računi iz proračuna, tu je i novac iz EU fondova koji bi se trebao potrošiti na privatni sektor, koji bi nam mogao pomoći da rastemo, investiramo, ali se ta sredstva usmjeravaju u javne infrastrukturne projekte, sve funkcionira kako bi dizanje imidža vladajuće stranke pred izbore – kaže Bujas i postavlja pitanje je li sve to možda previsoka cijena za stranku koja inače ima stav da se ‘sljedeće izbore ne može izgubiti’.

Vlada, doista, uoči iduće superizborne godine ima prilično komfornu poziciju. Ovoga se ljeta očekuje još jedna odlična turistička sezona, nezaposlenost nikada nije bila manja, proračunski su prihodi stabilni i inflacija im samo čini uslugu, a strani radnici puni i mirovinski sustav. Na tom valutu pozitivnih vijesti vjerojatno će se graditi HDZ-ova kampanja i tražiti još jedan mandat. Jedini je ozbiljan problem pitanje plaćanja, jer su naše prosječne plaće najmanje u EU-u, a euro i inflacija samo su otvorili Pandorinu kutiju.

Obećaj sad, plati poslije

–​ Vjerujem da ćemo prije sezone odraditi turu pregovaranja s javnim sektorom ili čak dobiti novi zakon o javnim službenicima koji bi uredio njihovo mjesto. Realni sektor također će profitirati od dobre sezone iako će se nastaviti pritisci na daljnji rast plaća zbog manje radne snage – poručuje PR stručnjak i politički analitičar​Krešimir Macani dodaje ono što svi znamo, da izborna godina nije godina reformi i odlučnih poteza te da ne treba očekivati ​​nepopularne poteze.

I ako u izbornoj godini ne budu reformi i odlučnih poteza, ima obećanja, ali sve što Vl

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr